Життя в Естонії: що варто знати українцям

Естонія – найбільш розвинена і безпечна країна з колишнього Радянського Союзу. За минулі десятиліття держава пройшла шлях від бідної і маленької країни до процвітаючого та інноваційного розвитку держави, на яке дорівнює Східна Європа.

Життя в Естонії – найбільш безпечна та комфортна на цій частині континенту. Цієї думки дотримуються тисячі мігрантів, які знайшли тут роботу і новий будинок.

Знайти роботу в Естонії можуть представники різних спеціальностей. Так, найбільше шансів на працевлаштування мають представники сфери обслуговування, а також працівники сфери інформаційних технологій.

Эстония фото

В Естонії – комфортно і безпечно. В країні фіксується мало злочинів, а місцеві жителі звикли до розміреного і стабільного життя. У цій статті ми розповімо про особливості життя та побуту, рівень життя та ціни в Естонії для українців.

Рівень життя в Естонії

Естонія – маленька країна на березі Балтійського моря. Однак, підприємливість естонців і продумана політика місцевого уряду, зробила республіку бажаним місцем для життя і роботи. Робота в Естонії в середньому приносить від 1000 євро в місяць, що більше ніж в сусідніх країнах – Литві та Латвії.

Згідно зі статистикою, рівень середньої заробітної плати в Естонії в три рази вище, ніж в інших країнах колишнього СРСР. Рівень життя також підтримується помірними цінами на житло, продукти харчування та інші споживчі послуги. Ціни на комунальні послуги тут високі, проте з недавніх часів в Україні в сезон опалення також доводиться платити від 100 доларів у місяць.

В цілому вартість життя в Естонії – не велика і при розумних витратах українські працівники можуть відкласти з однієї зарплати від 200 євро. Так, зарплата рядового співробітника приватної фірми або чиновника стартує від 800 євро. Представники середньої та керівної ланки отримують в рази більше – від 3 тисяч євро.

У найближчі роки працівники в Естонії будуть заробляти ще більше, оскільки рівень заробітної плати зростає в два рази швидше, ніж у сусідніх балтійських країнах. Підвищення доходів гарантує економічний бум, ініційований місцевою владою, які спростили правила оформлення і ведення бізнесу. Естонія – лідер за кількістю реєстрації нових підприємств, які реєструють за півгодини через Інтернет.

Вартість життя в Естонії

Рівень цін в Естонії залежить від регіону. Так, життя в Талліні коштує дорожче, ніж у провінції. Платити за послуги і товари в столиці припаде на чверть більше, ніж в інших містах, однак і зарплати в Талліні – вище, ніж за межами столиці.

Ціни в Естонії на їжу – не високі. Середня продуктовий кошик на одну людину оцінюється в 70 євро. При цьому, тут великі тарифи на комунальні послуги – від 160 євро.

Эстония фото

Нагадаємо, що Естонія вже давно перейшла на євро і ціни на товари і послуги формуються в даній валюті, що робить країну дорожче, ніж улюблені українцями Чехія і Польща. Однак, і зарплати тут більше, що дозволяє не тільки комфортно жити, але і робити заощадження.

Безробіття в Естонії не перевищує 7%, що є одним з найменших показників у Європі. Так, в країні необхідно 5 тисяч іноземців в рік. Мігранти, в тому числі і українці, потрібні для заняття вакансій в багатьох галузях праці від обслуговування і торгівлі до IT і медицини.

Система соціального захисту

В Естонії перейшли на європейські стандарти соціального забезпечення. Чоловіки йдуть на пенсію в 68 років, а жінки – в 65. З-за цього багато естонців не доживають до пенсії. Однак, зазначимо, що підвищення пенсійного віку вимушена міра для багатьох країн Європи, а також і для України.

Мінімальний розмір пенсії в Естонії становить 400 євро, що є найвищим серед країн колишнього СРСР. Однак, більшість естонців отримують набагато більше грошей, оскільки перехід на накопичувальну пенсійну систему стався ще в минулому десятилітті. Крім того, в Естонії платять інші соціальні посібник – за втрати працездатності, догляді за дітьми і т. д.

Система освіти

Згідно з діючими нормами, громадяни Естонії повинні вчитися до 17 років. Після настання повноліття, громадяни мають можливість отримати вища освіта у Естонії.

Молоді люди можуть отримати ступінь бакалавра або магістра по кільком сотням навчальних програм. У країні є можливість навчатися безкоштовно – за однією з стипендіальних програм. Решті – доведеться розщедриться і заплатити від 1500 євро за рік навчання у місцевому Вузі. Освіта проходить естонською та англійською мовами.

Эстонский университет фото

Дипломи місцевих естонських університетів катируются в Європі та в інших країнах Америки та Азії, що значно піднімає шанси їх володарів знайти престижну роботу.

Нерухомість в Естонії

Вартість оренди житла стартує від 250 євро в місяць. Оплата житла буде дорожче в зимовий період, з-за високих цін на комунальні послуги, що робить життя іммігранта в Естонії складніше, ніж в інших країнах ЄС. Однак, на житло можна заощадити і знайти комфортну кімнату за 90 євро в місяць в хостелі або в гуртожитку. До того ж, багато мігранти практикують спільне проживання, що дозволяє економити ще більше.

Система охорони здоров’я

В Естонії обов’язкова медична страховка. Без неї неможливо отримати медичну допомогу. Купити медичну страховку потрібно навіть тим, хто здійснює разову поїздку. Естонці ж платять за медицину на підставі соціального податку, що становить 33% від доходу.

Як правило, виплати покривають поточні медичні витрати. Однак, при виникненні великих проблем зі здоров’ям, частину витрат на лікування доведеться покривати додатково.

Зазначимо, що оформляючи робочу візу в Естонію, роботодавець сплачує соціальний податок за свого співробітника, що гарантує надання якісної медичної допомоги.

Життя в Естонії плюси і мінуси

Естонія – комфортна, безпечна та процвітаюча країна. Порівняно з іншими країнами колишнього Радянського Союзу, тут зафіксовано найбільший прогрес і адаптація до норм європейського життя. Життя в Естонії, за відгуками має свої плюси і мінуси. Проте, більшість українців домагаються тут успіху в багатьох сферах економіки.

В країні проста система легалізації приїжджих і відсутня корупція. Робота – високо оплачується, а начальство – не обманює. Освіта цінується в Європі і відкриває двері для успішного майбутнього. Зазначимо, що для адаптації в Естонії потрібно оволодіти базисом естонської мови і пройти інші етапи натуралізації – вивчити історію, закони і традиції країни.

Пропонуємо Вам подивитися відео, в якому дівчина розповідає про переваги життя в Естонії.

Також ми підібрали для Вас відео, в якому розповідають про мінуси життя в Естонії.