Постійне місце проживання в Данії

Імміграція на ПМП в Данію приваблива, в першу чергу тим, що добре розвинена економіка, політична стійкість і соціальна забезпеченість дають громадянам цієї країни високий рівень життя. Крім того, тут безкоштовні медицина та освіта, збалансовані сімейне і трудове життя, різноманітні соціальні програми захисту населення, помірний морський клімат, м’яка зима і тепле літо. Рівень мінімальної заробітної плати становить 1100 євро. Це дуже спокійна і миролюбна держава. Більшість данців володіють англійською мовою, відрізняються привітністю і гостинністю. Всі ці фактори сприяють переселенню жителів країн СНД на ПМП в Данію, не тільки з України, але й з інших держав колишнього Союзу.

постійне місце проживання в Даніi

Зміст

  1. Варіанти міграції
  2. Працевлаштування та навчання

Варіанти міграції

Для того, щоб стати повноцінним данським громадянином, потрібно подолати три етапи.

  1. Перший – оформити вид на проживання в Данії.
  2. Другий – після трьох років проживання на підставі ВНП, Данія надає можливість оформити постійне місце проживання.
  3. Ну і, нарешті, після 10 років постійного перебування на території держави можна подати заявку на оформлення громадянства.
Всі способи отримання виду на проживання в 2018 році можна структурувати наступним чином:
  1. Реєстрація шлюбу з данським громадянином або возз’єднання сім’ї.
  2. Бізнес-міграція.
  3. Довгострокове працевлаштування.
  4. Навчання.
  5. Як біженець.

Право вступати в сімейні стосунки в країні настає після досягнення 24 років. Ця умова поширюється і на переселенців.

Крім вікового цензу, існують і інші умови укладення шлюбу:

  • щире бажання створити саме сім’ю, а не отримати вид на проживання. Це відстежується міграційними службами;
  • наявність в одного з подружжя права на проживання в країні. Це не обов’язково має бути громадянство, розглядається і вид на проживання протягом трьох років;
  • фінансова спроможність одного з подружжя, в тому числі, наявність житлоплощі. Вона може бути й орендована, але повинна бути підтверджена можливість оплачувати оренду.

Іноземний чоловік або дружина мають скласти іспит на знання мови та мати вищу освіту.

Возз’єднання сім’ї також враховує деякі вимоги:

  • якщо батьки переїжджають до дитини – клопотання можна відправляти на дитину яка не досягла 18-річчя, у неї не повинно бути офіційного або цивільного шлюбу, а після переїзду рідні в обов’язковому порядку проживають з нею;
  • якщо навпаки, переселяється дитина, у них повинна бути достатня житлоплоща і рівень доходу для його утримання.

У тому випадку, якщо іноземець бажає володіти або бути співвласником будь-якого підприємства на данській території, також можлива імміграція. Данія сприятливо ставиться до іноземних підприємців, адже це спосіб вкладення коштів в її економіку. Для того щоб відкрити власний бізнес, необхідно інвестувати не менше 50 тисяч євро. Імміграція в Данію за допомогою бізнесу можлива лише за умови надання робочих місць для данців. Насамперед потрібно підписати потрібну для відкриття фірми документацію, перевести на рахунок статутного капіталу грошові кошти та сплатити послуги адвоката, який і буде допомагати в складанні документації. Наступним пунктом є відвідування Директорату – це орган, який контролює і регулює діяльність іноземних представників. Слід записатися на співбесіду, яка проводиться на місцевій або англійській мовах. Після її проходження видається дозвіл на проживання терміном на один рік. Протягом цього року обов’язково продемонструвати успішний розвиток свого бізнесу. Продовжувати документ потрібно кожні три роки.

Працевлаштування та навчання

Імміграція в Данію з України можлива і за допомогою офіційного працевлаштування. Процес отримання робочої візи буде прискорений для фахівців тих областей, в яких країна відчуває дефіцит робочих рук. До них відносяться лікарі деяких кваліфікацій, програмісти, вчені в галузі фізики та математики. Влаштовуватися на роботу краще ще під час перебування в своїй державі, бо для оформлення належної візи має бути офіційне запрошення від компанії-роботодавця.

Для залучення іноземних фахівців тут розроблена спеціальна програма під назвою – Green Card. Щоб іммігрувати за цією системою, треба набрати не менше сотні балів.

Вони нараховуються за:
  • освітній рівень;
  • знання мов (англійської, німецької, або будь-якої зі скандинавських);
  • адаптаційні можливості (досвід навчання або роботи в Західній Європі).

Крім набору балів, потрібно довести матеріальну здатність утримувати себе, сім’ю протягом одного року. Спочатку вид на проживання видається строком на два роки з можливістю подальшого продовження.

Одним з найбільш вірних варіантів еміграції в Данію з України є навчання на її території. Освіта, отримана в данських ВУЗах, високо цінується у всьому світі, вона стане основою успішної професійної діяльності.

Вступити до університету можна різними способами:

  1. Самостійно здати документи на зарахування. Варто врахувати той момент, що вступ в данський інститут можливий після 12 років освіти, тому відразу після закінчення рідної школи влаштуватися не вийти, потрібен як мінімум рік навчання у ВНЗ або коледжі.
  2. Брати участь у програмі з обміну студентами. Для цього достатньо вступити в той університет у себе на батьківщині, який бере участь в подібних програмах.
  3. Термін навчання на бакалавра становить три роки. Найбільшим і популярним у місцевих жителів і іноземних студентів є Копенгагенського університету. Освіта в Данії безкоштовна, але платним є проживання в гуртожитку або орендованій квартирі. ЇЇ вартість коливається від 200 до 500 євро на місяць. Закордонний студент обов’язково повинен довести свою можливість оплачувати ці витрати.

Перш ніж зважитися на переїзд в Данію, потрібно зважити всі плюси та мінуси цього рішення, почитати відгуки тих, хто виїхав зі співвітчизників. Звичайно, це не швидкий процес, але витрачені зусилля окупаються високим рівнем життя і соціальною забезпеченістю.