Чехія готується до «жорсткого» Brexit

У Чехії прийнятий спеціальний закон, який регулює права громадян Великобританії, які перебувають в країні.

Закон про так званий «жорсткий» Brexit днями прийняв чеський Сенат. Раніше закон був схвалений нижньою палатою парламенту Чехії.

Таким чином, влада Чехії хоче бути підготовленою на випадок, якщо уряду Терези Мей і Єврокомісії не вдасться підписати угоду, яка регулює вихід Сполученого Королівства зі складу Європейського союзу.

Головне в прийнятому законі – незмінність відносин між двома країнами до кінця 2020 року. В цей період часу громадяни Великобританії, які живуть і працюють в Чеській Республіці, матимуть ті ж права, що і жителі, які приїхали з інших країн Євросоюзу.

У свою чергу, чеська влада розраховує, що офіційний Лондон проявить до громадян Чехії, які проживають у Великобританії, аналогічне ставлення.

Згідно зі статистичними даними в Чехії живуть і працюють близько 8 тисяч британців. У Сполученому Королівстві – не менше 40 тисяч чеських громадян.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Празі за даними Міського інституту планування та розвитку (IPR) працює близько 200 тисяч іноземних громадян.

З наближенням дати виходу Великобританії зі складу ЄС пересічні громадяни починають турбуватися, що будуть перебої з поставками найнеобхіднішого і активно скуповують продукти про запас.