Як отримати ВНП в Чехії

Серед європейських країн, привабливих з точки зору імміграції, особливою популярністю користується Чехія, тому вид на проживання тут щорічно намагаються оформити тисячі українців та інших представників держав пострадянського простору.

yak-otrymaty-pnp-v-chekhiyiЦе обумовлено цілою низкою причин:

  • територіальна близькість;
  • схожість культур;
  • хороші умови життя;
  • безкоштовна шкільна і в багатьох випадках вища освіта;
  • оптимальні умови для відкриття і ведення власного бізнесу;
  • можливість подорожувати і проживати в будь-якій державі Євросоюзу.

ЗМІСТ

  1. Що таке вид на проживання
  2. Важливі умови
  3. Де і як відбувається процедура оформлення

 

Що таке вид на проживання

Не плутайте два різні поняття: дозвіл на довгострокове перебування і довгострокова віза. Остання дає право на перебування в країні терміном від 90 до 180 днів. Оформляється в посольстві та вклеюється в закордонний паспорт, є багаторазовою. Якщо плануєте перебувати на території цієї держави довше зазначеного часу, то необхідно оформити ВНП у Чехії в місцевому відділенні поліції. Для цього необхідно продовжити довгострокову візу не пізніше двох тижнів до завершення її дії.

Цей документ дозволяє його власнику:

  • жити в цій державі, а також працювати і вчитися на її території;
  • купувати нерухомість у Євросоюзі;
  • скористатися кредитними програмами від європейських банків, в тому числі іпотечними;
  • вести підприємницьку діяльність;
  • вільно переміщатися по країнах Шенгенської зони;
  • претендувати на отримання підданства.

Отже, ВНП у Чехії – це обов’язкова умова для отримання громадянства цієї держави. Щоб його отримати, необхідно прожити тут протягом 5 років. При цьому важливо знати, що перебування протягом 180 днів і більше за межами держави без повідомлення органів місцевого МВС є вагомим приводом для втрати виду на проживання.

Важливі умови

У багатьох зараз тільки і пульсує думка: «Чехія, вид на проживання», але щоб ця ідея втілилася в реальність, необхідним є дотримання певних умов.

Зокрема, це:

1) Мати діючий бізнес в Чехії. Що характерно, для його відкриття особиста присутність не є обов’язковою. Усе це можна зробити за допомогою довіреної особи. Сама процедура оформлення ІП (індивідуального підприємства) займає близько 30 днів і передбачає сплату певного податку. Ставка останнього є досить високою. Тому для українців більш вигідним варіантом є відкриття юрособи в форматі ТОВ. Правда, необхідно враховувати недавно ухвалені зміни, згідно з якими компанія обов’язково повинна бути діючою і приносити прибуток, а також активно розвиватися. Початковий процес реєстрації підприємницької діяльності в державі потрібно здійснювати під час перебування в країні за короткостроковою або довгостроковою візою.

2) Бути офіційно працевлаштованим. Тут важливо враховувати, що з огляду на високу щільність населення в Чехії великий рівень безробіття серед місцевого населення. Цими факторами зумовлено те, що іммігранти можуть розраховувати в основному на отримання роботи, яка не потребує високої кваліфікації та відповідно низько оплачується. Це передусім сфера обслуговування, різноробочі, доглядальниці тощо. Найбільший шанс отримання ВНП через працевлаштування мають висококваліфіковані фахівці у сферах діяльності, у яких в країні відчувається нестача таких кадрів. Сюди можна віднести медицину, будівництво, готельний сектор, машинобудування, енергопостачання та деякі інші.

Для того щоб претендувати на працевлаштування, потрібне знання чеської мови. Навіть знання англійської або іншої іноземної мови не дає гарантії, оскільки жодна з них не є основною. Бажано мати запрошення від роботодавця. У такому разі набагато простіше оформити вид на проживання. Важливо знати, що при звільненні дозвіл на проживання відразу ж анулюється. І якщо заявник захоче влаштуватися на іншу роботу, то отримувати ВНП доведеться знову.

3) Вступ до навчального закладу Чехії. Навчання тут платне і відрізняється високою якістю. Якщо порівнювати з іншими країнами Євросоюзу, то його вартість тут все-таки набагато менше. Студентам ВНП видається виключно на час навчання.

4) За родинними зв’язками. Цим способом можуть скористатися такі категорії громадян:

  • неповнолітні діти, включаючи усиновлених, якщо хоча б один з батьків має громадянство Чехії або постійно проживає в цій державі;
  • подружжя громадян Чехії, а також ті, хто тільки оформляє його;
  • батьки-інваліди, які потребують постійного догляду і нагляду, якщо їхня дитина має ВНП, ПМП або є громадянином цієї держави;
  • батьки знаходяться в похилому віці (65 років і старше);
  • якщо тут проживає близький родич, який готовий документально підтвердити свій намір і фінансову можливість бути спонсором.

Крім цього, отримати ВНП можна в разі купівлі нерухомості, хоча сам факт її володіння не є підставою, але дає певні привілеї претенденту.

Де і як відбувається процедура оформлення

Для отримання дозволу на проживання необхідно відповідати перерахованим вище умовам і надати до Міністерства внутрішніх справ на розгляд всю необхідну документацію.

Сюди входять:

1) Закордонний паспорт, який повинен відповідати таким вимогам:

  • не старші десяти років;
  • мати хоча б дві порожні сторінки.

2) Дві фотографії 3,5 х 4,5 см. Вимоги до них аналогічні, як і в інших державах Шенгенської зони.

3) Документи, що підтверджують основну мету перебування. Це може бути запрошення від роботодавця, довідка з місця навчання, свідоцтво про шлюб, ліцензія на ведення підприємницької діяльності тощо.

4) Свідоцтво про народження. Надавати слід нотаріально завірену копію.

5) Виписка встановленої форми про місце фактичного проживання (завіряється нотаріально).

6) Документ, що підтверджує відсутність судимості.

7) Виписки з банку про наявність у заявника достатньої кількості власних коштів. Для різних категорій іммігрантів передбачений свій мінімум, який повинен бути на його рахунку.

8) Страховий медичний поліс.

9) Заявка встановленої форми. Її бланк можна скачати на офіційному порталі МВС Чеської Республіки.

Від деяких категорій іммігрантів вимагається надання ще додаткової документації. Наприклад, для пенсіонерів – пенсійне посвідчення та виписки з банку про суму щомісячних пенсійних виплат. Для підприємців – довідки та виписки, що підтверджують своєчасну оплату податків і відрахувань, а також документи, що підтверджують відкриття підприємства на території цієї держави.

Вся документація, крім паспорта та свідоцтв з РАГСу, повинна бути представлена ?? чеською мовою, завірена у нотаріуса й оформлена не раніше півроку до дати подання. Заявник повинен особисто подавати документи, тому що його можуть запросити для роз’яснення спірних моментів, зазначених у наданій анкеті. Тут слід враховувати, що інтерв’ю проводиться тільки чеською мовою, за його результатами складається протокол, який підписується заявником. Це означає згоду. Тому, перед тим як йти на інтерв’ю, бажано запросити перекладача.

Заявка на видачу виду на проживання в Чехії розглядається в термін від 2 до 9 місяців, але на практиці на це йде близько 90 днів. Рішення приймає МВС Чеської Республіки, яке повідомляє претендента рекомендованим листом. Отриманий дозвіл не обмежує строк перебування в країні, однак вимагає регулярного продовження кожен рік.