Імміграція в Чехію: основні способи та етапи

Чеська республіка на сьогодні є державою, що приваблює іммігрантів із різних країн світу, особливо з країн колишнього СНД, які приїжджають з метою навчання, в пошуках роботи, на підставі ведення бізнесу і шлюбу. Зважаючи на популярність серед країн Центральної Європи, імміграція до Чехії та її основні аспекти будуть розглянуті докладніше в цій статті.

Чехія фото

ЗМІСТ

  1. Основні способи переїзду до Чехії
  2. Основні документи для отримання візи типу D у Чехії
  3. Подальший шлях іммігранта в Чехії: ПМП і громадянство

Основні способи переїзду до Чехії

Резолюцією № 55 від 13 січня 2003 року уряд Чеської Республіки схвалив фундаментальну стратегію міграції іноземців «Принципи міграційної політики уряду Чехії». Цей документ визначає напрям міграційної політики Чеської Республіки. Суть цих принципів зводиться до активної та відповідальної міграційної політики Чехії, спрямованої на формування ефективних заходів підтримки легальної міграції та мінімізації нелегальної.

Чехія постійно впроваджує різні проекти, пов’язані безпосередньо з міграційними моментами. Серед них, зокрема, загальноєвропейський проект Блакитна карта ЄС і регіональні програми для працевлаштування та ведення бізнесу іноземцями, серед яких Зелена карта.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює міграційні правила в Чехії, є Закон «Про перебування іноземних громадян на території Чеської Республіки» № 326/1999. Далі розглянемо весь процес міграції від візи до громадянства.

Найбільш поширені варіантами міграції в Чехію й отримання довгострокових віз (а надалі й посвідки на проживання) такі:

  • освіта;
  • працевлаштування (за трудовою картою з дозволом на роботу або за Блакитною картою ЄС);
  • шлюб і возз’єднання з членами родини в Чехії;
  • підприємницька діяльність;
  • отримання статусу біженця.

Перш ніж отримати дозвіл на проживання (дозвіл на тимчасове перебування) в Чехії, необхідно отримати довгострокову візу типу D, яка надає можливість перебування в Чехії понад 90 днів. Подача на довгострокову візу здійснюється в посольство Чехії за кордоном (в країні громадянства або постійного проживання).

Основні документи для отримання візи типу D у Чехії

Для отримання довгострокової візи необхідно надати такі документи:
  • проїзний документ (закордонний паспорт в оригіналі та його ксерокопія);
  • підтвердження мети перебування (підтвердження зарахування до університету, підтвердження проведення наукових досліджень у Чехії, виписка з торговельного реєстру про ведення бізнесу, запрошення на роботу, свідоцтво про шлюб та інші);
  • підтвердження місця проживання в Чехії (документи, що підтверджують володіння нерухомістю в Чехії, оренду нерухомості або намір особи проживати в певному місці встановлений період часу, в тому числі електронні документи);
  • підтвердження наявності фінансових ресурсів (наявність коштів на банківському рахунку, інші джерела фінансування, наявність міжнародної платіжної картки). При цьому сума, яку необхідно підтвердити, залежить від типу дозволу на тимчасове або постійне перебування в Чехії;
  • дві фотографії візового зразка (кольорові, 3,5 х 4,5 см, оформлені з дотриманням всіх візових вимог).
  • довідка про несудимість, видана громадянину держави за місцем проживання, завірена нотаріально.

Це перелік базових документів. Залежно від того, яким способом буде здійснюватися імміграція до Чехії, цей список може видозмінюватися, можуть бути затребувані додаткові документи (довідка про відсутність небезпечних захворювань, медична страховка). Детальніше на підготовці всіх необхідних документів ми будемо зупинятися під час детального розгляду кожного способу переїзду до Чехії окремо.

Усі вищевикладені документи, крім закордонного паспорта та медичної страховки, повинні бути перекладені на чеську мову присяжним або уповноваженим на це перекладачем, після чого легалізовані та отримати апостиль. Після приїзду до Чехії власники віз, зважаючи на причину перебування, зможуть оформити дозвіл на довгострокове перебування (ВНП). Це ми докладніше розглянемо в наступних статтях.

Подальший шлях іммігранта в Чехії: ПМП і громадянство

Імміграція в Чехію не обмежується отриманням дозволу на проживання. Іноземець може подати заяву на отримання дозволу на постійне проживання (ПМП) після офіційного проживання в Чехії за довгостроковою візою або ВНП протягом п’яти років. Цей період є стандартним для більшості іноземців, і тільки в деяких випадках може змінюватися: в разі шлюбу між іноземцем та громадянином Чехії загальний період від ВНП до громадянства скорочується до п’яти років. У разі перебування іноземця в якості студента цей термін, навпаки, збільшується, оскільки період навчання не зараховується в п’ять років необхідного проживання в Чехії до ПМП.

Більш того, подаючи на ПМП, заявник повинен довести наявність достатніх фінансових коштів для власного утримання, а також членів сім’ї, наявність достатніх житлових умов і скласти іспит на знання чеської мови.

Чехія фото

Що стосується громадянства в Чехії, то якщо особа не була народжена від батьків-громадян Чеської Республіки або осіб без громадянства, які отримали в результаті чеські документи, єдиним способом залишається натуралізація на підставі п’яти років, прожитих переважно в Чехії в статусі ПМП (або п’яти років на підставі шлюбу з громадянином Республіки).

У заявника на громадянство повинні бути відсутні судимості. Іноземець має інтегруватися в суспільство і на ринок праці Чехії, мати достатній дохід (оскільки кожна заявка оцінюється співробітниками Міністерства внутрішніх справ), виконувати всі юридичні зобов’язання оплачувати податки, збори на соціальне страхування та інші муніципальні збори, а також довести знання чеської мови.

У разі отримання позитивного рішення заявники повинні відмовитися від свого колишнього громадянства та заплатити адміністративний збір. Кожен з перерахованих вище аспектів отримання правового статусу в Чехії, їхні особливості та специфічні риси будуть розглянуті нами окремо.