Як отримати дозвіл на роботу в Чехії

Трудове і міграційне законодавство Чехії досить чітко обмежує іноземців у доступі до ринку праці. Незважаючи на те, що робота в країні є, іноземцю не так просто отримати роботу з конкурентною оплатою праці. Існує кілька видів дозвільних документів для роботи в Чехії, які будуть потрібні іноземцю для отримання заповітної роботи. Про нюанси дозволу на працевлаштування в Чехії піде мова у цій статті.

Чехія фото

ЗМІСТ:

  1. Кому потрібно оформляти чеський дозвіл?
  2. Процедура і терміни оформлення дозволу на роботу в Чехії
  3. Документи для подачі на дозвіл на роботу в Чехії

Умови надання іноземцям доступу до ринку праці в Чехії регулюються Законом «Про працевлаштування» № 435/2004 і Трудовим кодексом.

Кому потрібно оформляти чеський дозвіл?

Відзначимо, що громадяни Європейського союзу (ЄС) і Європейського економічного простору (ЄЕП), а також члени їхніх сімей мають доступ на ринок праці Чехії без необхідності отримання дозволу на роботу. Крім них, доступ до ринку праці мають біженці, власники постійного дозволу на проживання (ПМП Чехії), а також члени сімей осіб, які отримали статус біженця або ПМП.

Що стосується громадян третіх країн, то оформлення дозвільних документів для них є обов’язковим.

Робота в Чехії для громадян цих країн допустима на підставі таких документів:
  1. Дозвіл на працевлаштування в Чехії. Крім дозволу, особа повинна оформити довгострокову візу типу D з метою роботи в Чехії. Після отримання візи необхідно подати документи на трудову карту (робочу карту).
  2. Блакитна карта ЄС – міжнародний документ, визнаний більшістю держав ЄС, створений спеціально для висококваліфікованих фахівців.
  3. Зелена карта – особливий дозвіл на довгострокове перебування в Чехії з метою працевлаштування (видача зупинена з 24.06.2014 року).

Якщо іноземець є сумісником і паралельно працює на кількох роботах, йому необхідно оформляти дозвіл на роботу в Чехії для кожного місця зайнятості. Видачею таких дозволів займаються відділення Департаменту з працевлаштування.

Процедура і терміни оформлення дозволу на роботу в Чехії

Роботодавець зобов’язаний повідомити відділення Департаменту з працевлаштування про наявність вакантного робочого місця і надати всі подробиці вакансії (місце, термін, рівень зарплати, основні обов’язки, можливість відряджень тощо).

Навіщо це робиться? У більшості країн Європи заведено перед прийняттям на роботу іноземця пошукати потенційних працівників всередині країни або серед громадян ЄС, які матимуть пріоритет перед іноземцем в працевлаштуванні.

Видача дозволу на працевлаштування в Чехії здійснюється Департаментом тільки в тому випадку, якщо протягом певного терміну на вакансію не знайшлося претендентів з ЄС і ЄЕП. Дозвіл на роботу в Чехії видається максимальним терміном на два роки і діє тільки для того роботодавця, яким подавалася заява. Таким чином, працівник, по суті, є прив’язаним до роботодавця.

Після видачі дозволу працівник повинен звернутися до Міністерства внутрішніх справ Чехії за місцем проживання з метою подачі заяви про видачу дозволу на довгострокове перебування з метою працевлаштування. Таку заяву необхідно подати в строк не раніше 120, але не пізніше 14 днів перед закінченням дії довгострокової візи.

Подати заяву фото

До закінчення дозволу на працевлаштування працівник зобов’язаний звернутися до Департаменту за його продовженням (максимальним терміном до двох років). Звернення необхідно зробити не пізніше 30 днів перед закінченням чинного дозволу.

Якщо з тих чи інших причин трудові взаємовідносини працівника і роботодавця припиняються, дозвіл на роботу в Чехії автоматично припиняє свою дію. За таких обставин у деяких випадках працівник має право на «безпечний термін», під яким мається на увазі час перебування в Чехії з метою пошуку нового роботодавця. Такий термін залежить від типу дозвільного документа і для працівників із трудовою картою становить до 60 днів, а для власників Блакитної карти ЄСдо 3 місяців.

Відзначимо, що «безпечний термін» застосовується в установлених законом випадках, серед яких: закриття або перенесення підприємства, тривала втрата працездатності, можливість втрати працездатності в зв’язку з небезпечними умовами праці або затримка у виплаті зарплати на термін від 15 днів із часу здійснення необхідної виплати.

Документи для подачі на дозвіл на роботу в Чехії

З метою працевлаштування іноземця в Чехії в місцевий відділ Департаменту з працевлаштування необхідно подати такі документи:
  • заява на видачу дозволу на роботу (містить заповнені ідентифікаційні дані іноземця, громадянство, адресу його постійного проживання, інформацію із закордонного паспорта, дані роботодавця, його юридичну адресу, вид робіт, місце і терміни та інші умови її виконання);
  • копія головної сторінки закордонного паспорта;
  • заява роботодавця про надання роботи іноземцю;
  • документи, що доводять необхідні навички для виконання роботи: атестат, диплом про вищу освіту, свідоцтва про післядипломну освіту.

Таким чином, маючи дозвіл на роботу в Чехії та візу типу D з метою працевлаштування, іноземець має законне право взятися до роботи.