Як отримати вид на проживання в Китаї

Вид на проживання в Китаї надає іноземному громадянину право проживати на території КНР без обмеження терміну перебування в країні, звільняє від оформлення документів для прийому на роботу в Китаї, надає право створювати підприємства з іноземним капіталом в спрощеному порядку. Вид на проживання зрівнює іноземного громадянина в правах з громадянами Китаю, за винятком політичних прав (іноземні громадяни, які мають ВНП в Китаї, не можуть брати участь у виборах) та інших прав і обов’язків, якими згідно із законом можуть володіти тільки громадяни Китаю. У цій статті розкажемо за яких умов та як отримати вид на проживання в Китаї українцям.

Китай фото

ЗМІСТ

  1. ВНП для громадян СНД у Китаї: що це таке і як його отримати

1.1. Умови отримання ВНП у Китаї

1.2. Які документи необхідно надати для оформлення ВНП

1.3. Процедура отримання тимчасової посвідки на проживання в КНР

1.4. Як продовжити ВНП у Китаї

  1. Хто може отримати ПМП у Китаї

2.1. Чим відрізняється ПМП від ВНП у Китаї

  1. Набуття громадянства КНР
  2. Депортація та виселення з КНР

ВНП для громадян СНД у Китаї: що це таке і як його отримати

Отримання тимчасового виду на проживання в КНР дозволяє жити, навчатись, працювати, займатися бізнесом, купувати нерухомість, користуватися майже тімі ж правами, що і місцеве населення.

У континентальному Китаї тимчасовий вид на проживання видають таких випадках:

  • для роботи;
  • для отримання освіти в Китаї;
  • для возз’єднання сім’ї;
  • для приватних справ (для членів сімей іноземців із тимчасовим дозволом на проживання).

Умови отримання ВНП у Китаї

Для того щоб отримати ВНП у Китаї, іноземні громадяни повинні задовольняти декільком умовам:

  • не мати судимості за;
  • бути здоровими;
  • мати візу (яка передбачає оформлення ВНП) і всі необхідні документи.

Які документи необхідно надати для оформлення ВНП

Для оформлення ВНП необхідно підготувати і надати пакет документів, що містить як базові, загальні для всіх категорій документи, так і папери, які потрібні для оформлення тієї чи іншої візи.

Базові документи – це:
  • чинній закордонний паспорт;
  • оформлена віза;
  • заява з обґрунтуванням необхідності оформлення ВНП;
  • медична довідка про стан здоров’я. Всім іноземним громадянам, які планують затриматися в Китаї на рік і більше, необхідно пройти медкомісію у себе в країні та надати документ (з перекладом на китайську мову);
  • 2 кольорові фото 3х4 (згідно з вимогами до фотографій);
  • реєстрація за місцем проживання;
  • довідка про несудимість.
Документи, що підтверджують мету заявника:
  • для роботи – дозвіл на роботу, підтвердження кваліфікації (дипломи, сертифікати та ін.), контракт, договір, запрошення китайської сторони;
  • для навчання – документи про зарахування до вищого навчального закладу, контракт з вишем, підтвердження платоспроможності або участь у стипендіальній програмі, гарантійний лист від поручителя (якщо заявнику ще немає 18 років);
  • для возз’єднання сім’ї – запрошення від китайської сторони, докази родинних зв’язків (свідоцтва, довідки, фотографії, листи та ін.);
  • для приватних справ: членам сім’ї іноземців з ВНП у Китаї – запрошення і ВНП особи, яка запрошує, докази спорідненості з ним; для бізнесменів – запрошення від китайських колег, докази необхідності проживання в КНР та ін.

Процедура отримання тимчасового виду на проживання в КНР

Після приїзду в країну іноземні громадяни, які приїхали сюди на роботу, навчання, з метою возз’єднання сім’ї та ін., повинні протягом 30 днів звернути до імміграційного відділу при уряді повіту за дозволом на проживання.

Заява та супутні документи будуть розглянуті у 15-денний термін (без урахування вихідних або свят). Замість паспорта заявнику буде видана квитанція, яка на час розгляду замінить йому основні документи. У разі позитивного рішення заявнику буде надано тимчасовий вид на проживання в КНР. Мінімальний термін проживання – 90 днів (у разі роботи або навчання) або 180 днів (з приватних причин), максимальний – до 5 років. Розмір міта – 500 юанів (73 долари). У дозволі на проживання будуть вказані перше і друге ім’я власника, його стать, дата народження, причини та період проживання, паспортні дані тощо. У разі їх зміни необхідно у 10-денний термін внести відповідні відмітки в міграційному відділі.

Як продовжити ВНП у Китаї

За необхідності продовжити ВНП слід знову звернути до відділу імміграції за місяць до закінчення терміну. Там процедура повторюється: подаються заява, паспорт та інші документи. Імміграційна служба видає квитанцію і розглядає подані папери протягом 15 днів. У разі якщо заявник має хорошу репутацію проживання в КНР, він може звернути з проханням продовжити цей ВНП не особисто, а через роботодавця або родича. Розмір мита за продовження ВНП становить 100 юанів (близько 15 доларів).

ВНП можуть не продовжити в разі неподання всіх необхідних документів, спроби обману, порушення законів або адміністративних правил.

Хто може отримати ПМП у Китаї

ПМП дозволяє перебувати на території КНР необмежений час (але не менше трьох місяців на рік або одного року з п’яти років).

Можливість отримати статус постійного резидента Китаю доступна не кожному іноземцю (хоча формально претендувати на це може будь-який іноземний громадянин, який на законних підставах приїхав і проживши в КНР не менше п’яти років). Процедура отримання ПМП є непростою, і остаточне рішення про його видачу приймається в Міністерстві державної безпеки КНР.

Перед тим як переїхати в Китай на ПМП, слід з’єднання з’ясувати, хто може претендувати на цей статус в першу чергу.

Як правило, це можуть бути:
  • іноземні подружжя (мають бути одруженим з громадянином/громадянкою КНР і проживати тут не менше року або з особою, яка має постійне місце проживання в Китаї, і проживати тут не менше 5 років), їхні неповнолітні діти (до 18 років);
  • родичі з-за кордону (возз’єднання сім’ї), які прожили в Китаї п’ять років;
  • непрямі непрацездатні родичі у віці від 60 років, які не мають інших джерел існування у себе в країні та які прожили в Китаї не менше 5 років;
  • іноземні громадяни-інвестори в китайську економіку (від 300 тисяч до 2 млн доларів США) і бізнесмени з хорошою податковою історією;
  • іноземці, які займають посади керівників підприємств, ректорів, директорів, перших заступників керівників та ін. в КНР протягом 4 років;
  • іноземці, що нікого Китаю видатну послугу, або особливо цінні для його економіки, престижу тощо;
  • випускники китайських Вузів.

Для оформлення ПМП у Китаї необхідно звернути з відповідною заявою та пройти співбесіду в організації громадської безпеки повітового рівня (рішення затверджується на рівні провінції або міста, остаточне – на рівні міністерства).

Крім заяви необхідно подати:
  • чинній паспорт;
  • довідку про стан здоров’я (таку довідку можна отримати в КНР або оформити в країні громадянства, перед тим як їхати на ПМП в Китай, – в цьому випадку її необхідно перевести на китайську мову і завірити в консульській установі КНР);
  • підтвердження платоспроможності й довідку про доходи;
  • довідку від МВС Китаю про несудимість;
  • довідку про сплату всіх податків (для бізнесменів);
  • висновок від Міністерства економіки КНР про ефективність бізнесу або інвестицій (для бізнесменів і інвесторів);
  • свідоцтво про шлюб (для іноземного подружжя);
  • 4 кольорових фото;
  • квитанцію про оплату міта 1500 юанів (220 доларів США).

Іноземцям, які отримують ПМП після 5 років роботи в Китаї, потрібно подати відомості про працевлаштування, посади, кваліфікації, підтвердження крайньої необхідності своєї роботи для економіки Китаю, рекомендаційні листи та ін. У разі знаходження заявника за межами держави його може представляти довірена особа (довіреність завіряється у посольстві КНР в країні перебування заявника).

Матеріали розглядаються протягом 6 місяців. У разі прийняття позитивного рішення заявнику видається «Свідоцтво іноземця про постійний вид на проживання» (китайська «Зелена карта») на 5 (пенсіонерам і дітям до 18 років) і 10 років (після 18 років).

Якщо заявник перебуває за кордоном, він отримає повідомлення поштою. З цім повідомленням йому потрібно звернути до Посольства КНР і оформити собі національну візу «D», після чого вже можна буде переїхати жити в Китай на ПМП. У цьому випадку свідоцтво буде надано вже по приїзді. За місяць до закінчення 5-річного або 10-річного терміну необхідно підтвердити свій статус. У цьому разі процедура простіша (триває не більше 15 днів), до того ж безкоштовна.

Чим відрізняється ПМП від ВНП у Китаї

Набуття статусу постійного резидента КНР надає найбільш комфортні умови для проживання і роботи в континентальному Китаї. Однак ні власники ВНП, ні власники ПМП не можуть брати участь у політичному житті країни, зокрема у виборах. У всіх інших випадках іноземні громадяни мають ті ж права, що і місцеві жителі.

Володар китайської «грін-карти» має можливість перетинати кордон КНР зі своїм паспортом і свідоцтвом про ПМП без оформлення візи, проживати на території інших держав (проте при цьому 3 місяці з 12 він мусить прожити в Китаї або в разі збільшення терміну ПМП – 1 рік із 5 років). Крім того, на відміну від володаря ВНП, володар ПМП має можливість претендувати на отримання громадянства КНР.

Набуття громадянства КНР

Відповідно до Закону КНР «Про громадянство», китайським громадянином може стати людина за місцем народження (ст. 6) – тобто та, яка народилася в Китаї (в тому числі в сім’ї некитайських громадян або взагалі осіб без громадянства) і постійно проживає тут; або ж за заявою (ст. 7) – тобто людина, яка тривалий час проживає і працює тут на законних підставах, дотримуючись усіх законів тощо.

Китайський паспорт фото

Великою перешкодою для отримання китайського громадянства є незнання китайської мови.

Важливо пам ” ятати, що Конституція КНР забороняє подвійне громадянство. У разі прийняття рішення про перехід в китайське громадянство необхідно буде відмовитися від власного.

Депортація та виселення з КНР

У разі порушення правил перебування на території КНР органи громадської безпеки можуть прийняти рішення про санкції у вигляді виїзду іноземного громадянина з Китаю (самостійно) у термін до 15 днів – депортації. Головним і єдиною підставою для депортації служити втрата права на закон перебування в Китаї. Однак депортована особа може в’їхати їхати в Китай, заново оформивши у їзну візу.

Виселення з країни є більш суворим покаранням. Застосовують його в разі порушення розпорядження про депортацію в зазначений термін, незаконного проживання і працевлаштування в КНР, займання іноземцем шкідливою або несумісною з отриманим дозволом діяльністю. На іноземних громадян, які були піддані виселенню, накладаються додаткові санкції: заборона на в’їзд у КНР на певний термін (від року до п’яти років і до десяти років при серйозних порушеннях, альо без складу злочину) з моменту висилки.

Висилка і депортація здійснюються за рахунок винуватця. У разі неможливості оплати винуватцем витрати покриває китайський роботодавець, сторона, яка запрошує, або особа, яка давала гарантії.