Робота і вакансії в Гонконзі

В результаті підписання угоди між Великобританією і Китаєм в 1997 році Гонконг повернувся під юрисдикцію КНР, але з правами широкої автономії аж до 2047 року практично в усіх питаннях крім оборони та зовнішньої політики. Сьогодні це найбільший фінансовий і інвестиційний центр не тільки Азії, але і всього світу.

Відкрита ринкова економіка, ідеальна інфраструктура, високий рівень життя, якісна система охорони здоров’я, безпека і багато інших позитивних факторів залучають до цього регіону велику кількість іноземців, в тому числі з метою знайти роботу в Гонконзі.

Гонконг фото

Зрозуміло, існують і менш приємні моменти для трудової міграції в Гонконг. Наприклад, захмарні ціни в Гонконзі на житло, мовний бар’єр (близько 90% місцевих жителів спілкуються переважно на кантональному діалекті), бурхливий ритм життя і висока конкуренція на ринку праці. Проте робота в Гонконзі для українців та інших іноземців у 2017 році – це цілком прийнятний спосіб істотно підвищити рівень доходу, а також можливість іммігрувати в Азію назавжди.

Для успішного пошуку вакансії в Гонконзі закордонному претендентові потрібно володіти серйозними конкурентними перевагами. Однозначно необхідно володіти англійською мовою на високому рівні, суттєво допоможе університетський диплом, особливо британського вузу, а також кваліфікація, навички й досвід першокласного спеціаліста. Традиційні сфери для пошуку роботи в Гонконзі – це банківський і фінансовий сектор, готельно-ресторанний бізнес, медіа-сфера, телекомунікації, високі технології, медицина та освіта.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Гонконг
  2. Як знайти роботу в Гонконзі. Пошук вакансії без посередників.
  3. Вакансії та зарплата в Гонконзі в 2017 році

Як виїхати на роботу в Гонконг

У більшості випадків компанії Гонконгу потребують кваліфікованих іноземних фахівців, здатних заповнити прогалини на місцевому ринку праці та які володіють особливо цінними навичками. Таким чином некваліфіковані працівники, в тому числі з країн СНД, мають абсолютно мізерні шанси на працевлаштування в Гонконзі.

В першу чергу, претендент повинен знайти гонконгського роботодавця, який погодиться підписати трудовий контракт з іноземцем і стати так званим спонсором. Далі, починається цілком ліберальна, але все ж за аналогією з більшістю розвинених країн бюрократична і непроста процедура оформлення дозвільних документів на працевлаштування іноземця.

Перш за все необхідно отримати дозвіл на роботу в Гонконзі. Кожна заявка розглядається місцевим Департаментом з питань імміграції окремо, процес може зайняти до 1,5-2 місяців.

Обов’язкові умови для отримання дозволу на роботу в Гонконзі
  • підписаний трудовий контракт;
  • відсутність претендентів на вакансію серед місцевих жителів;
  • наявність вищої освіти;
  • досвід і навички іноземця, які можна віднести до категорії дефіцитних для гонконгського ринку праці;
  • відсутність судимості або інших злочинних діянь, що загрожують безпеці регіону;
  • умови праці, заробітна плата і соціальний пакет відповідають рівню місцевих працівників.

Оформленням візи в Гонконг для іноземного притендента, як правило, займається роботодавець. Місцевими імміграційними законами передбачено кілька типів віз, що дозволяють офіційно працювати в Гонконзі або здійснювати підприємницьку діяльність. Найбільшою популярністю у закордонних здобувачів користується робоча віза General Employment Policy.

Термін розгляду заявки зазвичай не перевищує одного місяця. Спочатку віза видається на рік, з правом наступного продовження відразу на 2, а потім і на 3 роки. Дозволяє перевезти в Гонконг близьких родичів (подружжя та неповнолітніх дітей). Ніяких квот чи обмежень за напрямками діяльності не передбачається. Головні умови для отримання робочої візи General Employment Policy – знання, досвід і професіоналізм іноземця.

Менш кваліфіковані іноземці для роботи в Гонконзі можуть спробувати отримати робочу візу Entry Visa for a New Helper, яка видається помічникам по господарству або домашньому персоналу. В цьому випадку доведеться проживати в резиденції роботодавця і відсутня можливість забрати з собою родину.

Більш детально з умовами та вимогами надання робочих віз в Гонконзі можна ознайомитися на офіційному сайті Департаменту з питань імміграції – immd.gov.hk.

Як знайти роботу в Гонконзі. Пошук вакансії без посередників.

Ефективний пошук вакансії в Гонконзі для громадян України, як і інших іноземців, багато в чому залежить від ступеня володіння англійською мовою, а в ідеалі необхідно мати навички кантонского діалекту. З іншого боку значне представництво в регіоні міжнародних компаній дозволяє знайти високооплачуване робоче місце без володіння офіційною мовою.

Робота в Гонконзі без знання мови – це абсолютно нереальне завдання. Звичайно, якщо мова йде про законне працевлаштування. Варіанти нелегальної трудової міграції в рамках цієї статті розглянуті не будуть. Наступна складність полягає в конкуренції з місцевими претендентами. Переважна більшість вакансій надається постійним жителям Гонконгу і Китаю в цілому.

Проте шанси є й в іноземних працівників. Далі, розглянемо основні варіанти самостійного пошуку вакансії в Гонконзі.

poshuk-vakansiy_2

В першу чергу відвідайте офіційний сайт Департаменту праці Гонконгу – labour.gov.hk. Попри те що інформація в основному призначена для місцевих жителів, тут можна знайти масу корисних відомостей про гонконгський ринок праці. З цією ж метою зайдіть на сайт служби зайнятості Гонконгу – jobs.gov.hk.

Звертайтеся до роботодавців безпосередньо, використовуйте професійні та звичайні соціальні мережі, проводите час на тематичних форумах і обов’язково відвідайте Гонконг як турист.

Вакансії та зарплата в Гонконгу в 2017 році

Як уже згадувалося, Гонконг – це потужний економічний і фінансовий центр, де функціонує величезна кількість компаній, включаючи транснаціональні. Саме в таких корпораціях іноземці мають хороші шанси на працевлаштування. Наприклад, українські фахівці можуть знайти роботу в Гонконзі в 2017 році в наступних великих компаніях – HSBC, Cathay Pacific Airways, China Mobile, CLP Holdings і CITIC Pacific.

Дефіцитними професіями в Гонконзі вважаються бізнес-консультанти, бренд-менеджери, аудитори, маркетологи. Зайняти такі робочі місця досить складно, але рівень заробітних плат тут дуже високий. В цілому вакансії в Гонконзі для українців та інших іноземців з країн СНД у 2017 році представлені в сфері туризму, медицини, на ринку фінансових і банківських послуг, логістики, інжинірингу, галузі високих технологій, часто потрібні викладачі та вчителі англійської мови.

Робота в Гонконзі для дівчат доступна в медійній сфері, особливо якщо зовнішність відповідає, а також в барах, ресторанах, готелях та інших сферах послуг. Офіційна мінімальна заробітна плата в Гонконзі в 2017 році становить 34,5 гонконгських доларів за годину (близько 4,3 долара США). Цей рівень знаходиться вище середніх світових показників. Середня заробітна плата в Гонконзі в 2017 році складає близько 1990 американських доларів.