Огляд цін у Китаі: їжа, одяг, житло, транспорт

Вартість життя в тій чи інший державі залежить від ВВП на душу населення. У цій статті будуть описані ціни на прожиток, транспорт, а також оренду нерухомості в Китаї, які дійсні на 2018 рік.

Вартість проживання в Китаї

Почнемо з того, що це досить велика країна, тому розцінки вагомо відрізняються від району проживання. До того ж на рівень тарифів вагомо впливає туристична відвідуваність тих чи інших регіонів. Для тих, хто планує переїзд на навчання в китайський вуз, чи на роботу в Китаї нижче наведені приклади середньостатистичної вартості на проживання, а також ціни на товари в Китаї, що істотно полегшить підрахунки на основні витрати.

ЗМІСТ

  1. Ціни на продукти в Китаї
  2. Громадський транспорт
  3. Скільки коштує квартира в Китаї

Ціни на продукти в Китаї

Отже, валютний курс: один долар приблизно дорівнює 6,8 юані, а один юань приблизно обійдеться в 4,17 гривні.

Найчастіше туристи і корінні жителі скуповуються на ринку: тамтешня вартість продуктів, а також ціни на одяг в Китаї можуть істотно скоротитися, якщо покупець здатний торгуватися. При такому вмінні можна не тільки знизити витрати на їжу, але й купити дійсно якісні продукти і речі. Це негласне правило існує у багатьох країнах, і ця держава не виняток.

Китайський ринок фото

Вартість продуктів харчування в супермаркетах (в доларах США):

  • м’яса – від 3,2 до 4;
  • соку 1 л – 2,4;
  • яйця 12 шт – 2;
  • креветок (залежить від розміру) – від 1,6 до 8;
  • хліба – 1,5;
  • фруктів – від 0,8 до 3,2 за кг;
  • помідорів – 0,8 за кг;
  • картоплі – 0,5 за кг;
  • рису – 0,4 за кг;
  • води – 0,3 за 1,5 л.

Купуйте сезонні овочі та фрукти, вони обійдуться дешевше.

Якщо турист з якихось причин не може займатися готуванням їжі сам, то він буде годуватися в кафе-ресторанах. Ціни в Китаї в звичайному кафетерії за одне блюдо буде від 1 до 2,5 $, а ось у ресторанах вони стартують від 2,5 і доходять до 5 $ При цьому одна порція досить велика. Тепер про пиво: воно коштує близько 0,3 – 1,6 $, вартість пива «Циндао» – до 1 $; 0,7 л вина – 15 $.

Громадський транспорт

Переміщатися по місту автобусом доступніше за все, це задоволення обійдеться в 2-3 юані, в невеликих містечках – 1 юань. У метрополітені проїзд коштує 2 юані, такий самий тариф на поїзд-електричку.

Китайський метрополітен фото

Інша постановка тарифів в інших містах, наприклад, в Гуанчжоу або ж Шенчжень варіюється в залежності від кількості зупинок, приблизно це від 0,4 до 0,6 $. Ціна в Пекіні на метро – 2 юаня, і такий же тариф для поїзда-електрички. Мінімальний тариф таксі (3 км) – 1,6 $, за кожний наступний кілометр необхідно доплачувати 0,3 $.

Скільки коштує квартира в Китаї

Нікого не здивує той факт, що ціна оренди житла безпосередньо залежать від розташування, зручностей та іншого. Пекін рясніє безліччю варіантів, були б гроші. 

Китайська народна республіка фото

Щоб раз і назавжди розібратися з питанням «скільки коштує оренда квартири у Китаї ?» – відповідаємо: середня вартість оренди 1-кімнатної квартири у гарному стані у великих містах (Пекін, Шанхай, Нанкін) коливається від 3000 до 5000 юанів на місяць (500-850 $). Оренда квартир в Шанхаї, як і в Пекіні, справа не проста – конкуренція велика, тому потрібно поспішати з вибором.
Будьте уважні! У всіх контрактах прописаний пункт, що починаючи з другого платежу, орендна плата за квартиру проводиться за 7-10 днів до дати початку нового житлового місяця (наприклад ви в’їхали в квартиру 30-го – оплатити повинні за 7 днів до 30-го, т. е. 23-го числа).

Оплата квартири в перший раз відбувається за такою формулою:

Місячна оренда + 3 місяці оплати наперед + місячна орендна плата (як депозит) + інтернет і послуги з обслуговування будинку за рік, або півроку (в залежності від терміну оренди).