Вища освіта й університети Канади

Навчання у вузах Канади для українців та інших іноземців дасть можливість не тільки отримати якісні знання та престижний диплом світового рівня, але й насолодитися пишністю місцевої природи, різноманітністю культури та великою кількістю пам’яток.

навчання у вузах КанадиВеличезна кількість річок, озер, гір, національних парків, сучасних міст і архітектурних споруд – все це приваблює як мільйони туристів, так і десятки тисяч студентів із різних куточків планети. Найбільш популярними провінціями для навчання іноземців в Канаді вважаються Онтаріо, Британська Колумбія та Квебек.

Вища освіта та університети Канади славляться давніми традиціями, а наукові дослідження та розробки цінуються у всьому світі. У країні дві офіційні мови: англійська і французька, великий перелік стипендій та грантів для студентів з-за кордону, а вартість навчання нижча в порівнянні з вузами США або Великобританії.

Навчання в місцевих університетах – це хороший спосіб імміграції в Канаду на довгостроковий період. Це країна з високим рівнем життя, розвиненою ринковою економікою і системою соціального забезпечення. Отриманий диплом значно полегшить подальший пошук роботи або відкриття бізнесу в Канаді, посприяє оформленню статусу постійного жителя, а потім і канадського громадянства.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Канаді
  2. Як вступити до університету Канади
  3. Вартість навчання в університетах Канади
  4. Кращі університети Канади

Вища освіта в Канаді

У престижному рейтингу QS World University Rankings® 2016-2017 – 26 університетів Канади. Три кращі канадські ВНЗ із топ-50 будуть розглянуті далі. За різними оцінками, в 2016 році в Канаді навчається до 300 тисяч іноземців, що становить не менше 10% від загальної кількості студентів. Велика кількість спортивних об’єктів, культурних заходів і насичене життя в студентських містечках забезпечують веселе проведення часу і роблять навчальний процес яскравим і незабутнім.

Система вищої освіти Канади не має централізованого підпорядкування, тобто кожна провінція самостійно встановлює стандарти й норми навчання. Навчальні заклади – це університети, коледжі та спеціалізовані вищі школи, як правило, спрямовані на підготовку технічних фахівців. Усього в Канаді функціонує 150 коледжів і 95 університетів, у тому числі 17 приватних.

Університетська освіта в Канаді передбачає такі наукові ступені:

  • Бакалавр (3-4 роки)
  • Магістр (1-2 роки)
  • Доктор (3 роки)

Програми навчання в канадських вишах вельми різноманітні: від астрономії та релігії до музики та літератури. Усі навчальні заклади щедро фінансуються державою, що забезпечує рівну якість освіти незалежно від місця розташування. Під час навчання іноземні студенти мають право на підробіток, а після закінчення вишу можуть скористатися спеціальними програмами для отримання дозволу на роботу в Канаді на термін до 3 років.

Як вступити до університету Канади

Централізованої системи для подачі заяв у канадські вузи не передбачено. Для вступу до університету Канади іноземцям, включаючи українців, необхідно визначитися з напрямом навчання і звернутися в конкретний навчальний заклад. Залежно від провінції та самого вишу вимоги можуть відрізнятися. Зазвичай на офіційних сайтах університетів передбачений спеціальний розділ для студентів з-за кордону, де детально розписані умови вступу, список документів, вартість навчання, інформація про доступні стипендії, допомогу в розміщенні тощо.

Після того як університет для навчання в Канаді обраний, зверніться в приймальне відділення (офіс), дотримуючись інструкцій на сайті вишу. Зауважте, що підготовка документів та оформлення студентської візи – процес досить тривалий. Перш ніж університет прийме рішення про зарахування іноземного студента, може пройти 4-6 місяців і більше. Загалом процедуру вступу до канадського ВНЗ рекомендується починати не пізніше ніж за рік до початку самого навчання.

Основні вимоги до іноземців для вступу до університету Канади

Освіта. Знадобиться шкільний атестат або диплом про закінчення вишу. Формально громадяни України можуть розраховувати на зарахування в канадський університет за наявності повної середньої освіти й досягнення 18-річного віку. Однак великою перевагою буде навчання протягом 1-2 років у вітчизняному вищому навчальному закладі. Оцінки повинні бути вище середнього, особливо з профільних предметів залежно від обраної програми.

Мова. Як правило, університети Канади пропонують навчання однією з офіційних мов країни – англійською або французькою. Ця вимога вважається досить складною для іноземних студентів. Для підтвердження мовних навичок потрібно пройти спеціальні підготовчі курси в Канаді або надати міжнародний сертифікат – TOEFL, IELTS і деякі інші (див. на сайті вишу).sertifikattoefl

Віза і фінансування. Для навчання в Канаді більш як 6 місяців іноземець зобов’язаний попередньо отримати дозвіл на навчання – іншими словами, студентську візу. Детальна інформація та умови оформлення представлені на офіційному сайті уряду Канади – cic.gc.ca.

Основні вимоги полягають у підтвердженні зарахування в канадський університет, достатньої фінансової забезпеченості для покриття витрат на навчання і проживання, проходження медичного обстеження та відсутності судимості. Повний перелік необхідної документації та більш детальні відомості нададуть співробітники дипломатичного відомства Канади.

Крім перерахованих вище умов, для вступу до університету Канади можуть знадобитися рекомендаційні листи, есе, особиста заява з описом причин для навчання в конкретному виші, спортивні досягнення, волонтерська діяльність, проходження додаткових співбесід тощо.

Вартість навчання в університетах Канади

Навчання в університетах Канади здійснюється на платній основі, причому для іноземних студентів вартість вища. Залежно від провінції, вишу та програми щорічна сума варіюється в середньому від 11 до 23 тисяч доларів. Більш дорогими вважаються інженерні спеціальності – близько 16 тисяч доларів і медичні напрями – близько 22 тисяч доларів. Дешевше обходяться гуманітарні науки та програми в галузі мистецтва – 11 і 13 тисяч доларів на рік відповідно.

Наступна стаття витрат – це проживання іноземного студента в Канаді, яке передбачає харчування, житло, транспорт, покупку навчальних матеріалів, відвідування спортивних заходів та інше дозвілля звичайного студента. Навіть на етапі оформлення дозволу на навчання офіційно потрібно підтвердити наявність суми не менше 7,5 тисячі доларів на рік. Для талановитих іноземних студентів у Канаді існує досить велика кількість урядових і міжнародних стипендіальних програм. Також частково або повністю покривають витрати на навчання багато канадських вишів.

Шукайте інформацію про стипендії та гранти на офіційних сайтах університетів і відвідайте сайт Ради міністрів освіти Канади (CMEC) – cicic.ca. Тут зібрані відомості про доступні види фінансової допомоги іноземним студентам для навчання в канадських вишах. Крім того, розрахувати витрати, обрати університет і програму навчання в Канаді допоможе спеціальний онлайн-ресурс – educanada.ca. Під час навчання студентам дозволяється працювати не більше 20 годин на тиждень, а протягом канікул – повний робочий день.

Кращі університети Канади

Університет Макгілла (McGill University)

Гордість системи вищої освіти Канади, університет Макгілла розташований в красивому місті Монреалі (провінція Квебек). Дата заснування вишу – 1821 рік. Найстаріший і найпопулярніший університет країни. Користується авторитетом не тільки в Канаді, а й на всьому північноамериканському континенті. У рейтингу QS World University Rankings® 2016-2017 займає 30-те місце, що є найкращим показником серед всіх канадських вищих навчальних закладів.

Університет Макгілла (McGill University)У структурі вишу 10 факультетів і 12 професійних шкіл, які пропонують понад 300 програм навчання. З підготовки фахівців у галузі медицини навчальний заклад займає впевнене перше місце в країні протягом 12 років поспіль. В університеті навчається близько 40 тисяч студентів, з яких понад 25% – іноземці з 150 країн. Випускники ВНЗ отримали 12 Нобелівських премій, що є ще одним рекордом. Вартість навчання в університеті Макгілла для іноземців у 2016-2017 роках починалася від 14 тисяч доларів на рік. Офіційний сайт університету Макгілла – mcgill.ca.

Університет Торонто (University of Toronto)

Найбільший науково-дослідний центр Канади й один з найвідоміших в Північній Америці загалом, Торонтський університет розташований в місті Торонто (провінція Онтаріо). Дата заснування вишу – 1827 рік. За кількістю цитованих наукових статей університет перевершує більшість навчальних закладів світу. У рейтингу QS World University Rankings® 2016-2017 займає 32-ге місце. Пропонує якісну освіту в різних галузях – від медицини до гуманітарних наук.

Виш має безліч визначних пам’яток, включаючи стародавні архітектурні та сучасні спортивні споруди. У структурі університету 3 кампуси, 12 коледжів і 44 бібліотеки. Для навчання пропонується понад 700 програм. Кількість студентів налічує 86,7 тисячі осіб, а навчальний процес забезпечує близько 20,7 тисячі викладачів і співробітників. Іноземні студенти представляють більш ніж 165 країн. Середня вартість навчання в університеті Торонто для іноземців у 2016-2017 роках – 31,8 тисячі доларів на рік. Офіційний сайт університету Торонто – utoronto.ca.

Університет Британської Колумбії (The University of British Columbia)

ВНЗ розташований у третьому за величиною місті Канади – Ванкувері (провінція Британська Колумбія). Дата заснування університету – 1908 рік. У рейтингу QS World University Rankings® 2016-2017 займає 45-те місце. Один із найвідоміших і престижних навчальних закладів країни. У двох головних кампусах університету Британської Колумбії навчається понад 61,1 тисячі студентів, у тому числі 13,2 тисячі іноземців з 155 країн світу.

Навчальний процес забезпечують 14,1 тисячі викладачів і співробітників. Серед знаменитих випускників вишу – 3 прем’єр-міністри і 65 олімпійських призерів. Університет активно співпрацює з громадськими та урядовими організаціями всього світу, зокрема підписано понад 1100 науково-дослідних угод. Особлива увага приділяється медичному напряму. Вартість навчання в університеті Британської Колумбії для іноземців в 2016-2017 роках починається від 25 тисяч доларів на рік. Офіційний сайт університету – ubc.ca.