Рівень життя в Болгарії в 2018 році: середня зарплата, пенсія, ціни на продукти

Загальновідомий факт, що проживання фактично в будь-якій країні має як свої сильні сторони, так і слабкі, які необхідно в обов’язковому порядку враховувати при зміні постійного місця проживання. Перед тим як остаточно вирішитися на переїзд, потрібно в першу чергу досліджувати безпосередньо соціальні фактори, такі як: якість медичного обслуговування, освітньої системи, загальна інфраструктура, наявність роботи, і, природно, середня зарплата, яку в Болгарії отримують фахівці в конкретній сфері діяльності.

рівень життя в Болгарії

По-друге, необхідно попередньо скласти приблизний план витрат і доходів з урахуванням середовища, кількості робочих місць і інших важливих моментів, згідно з яким можна визначити, чи дійсно фінансовий стан зміниться в кращу сторону після зміни місця проживання. Тільки після неупередженого розгляду негативних і позитивних сторін, можна робити будь-які висновки з того приводу, чи варто насправді починати порівняно довгий процес отримання громадянства та емігрувати сюди.

Зміст

  1. Вартість життя
  2. Ціни на продукти
  3. Вартість нерухомості
  4. Робота для місцевих жителів і приїжджих
  5. Інформація про пенсійний вік і особливості соціального забезпечення громадян
  6. Освіта і мова навчання
  7. Система охорони здоров’я
  8. Історія

Вартість життя

Для того щоб обчислити вартість життя в Болгарії, яка склалася на поточний 2018 рік, за підставу для розрахунку були взяті три найбільших населених пункти держави: Варна, столиця Софія і «студентський» Пловдив. Від інших вони відрізняються не тільки своїм вигідним географічним положенням, а й кількістю жителів (включаючи численних мігрантів з інших регіонів), а також якістю різних соціальних виплат і зарплат.

 Болгарія є туристичною державою, в якій літо, без сумніву, вважається найбільш привабливим порою року для відвідування. У зв’язку з цим багато місцевих жителів беруть відпустки та заробляють на туристах, які щоліта приїжджають сюди для відпочинку за цілком адекватною вартості (в порівнянні з іншими європейськими державами), до того ж отримання візи – не надто складна процедура.

Лев історично вважається визнаною національною валютою, яка позначається абревіатурою «BGN». З рівнем інфляції справи йдуть досить обнадійливо, і за останні кілька років він має явну тенденцію до зниження. Наприклад, за офіційними даними на 2011 рік рівень інфляції становив 4,2%, а на 2015 рік – всього 1,8%, що в цілому говорить про незначне зростання цін.

Варна є красивим містом в мальовничому приморському регіоні, навколо якого розкинулося безліч різноманітних курортних селищ і населених пунктів різного масштабу. Пловдив знаходиться в центральній частині, куди стікаються люди, що бажають отримати вищу освіту, наприклад, медичну або юридичну. Софія являє собою діловий центр, де бурхливе життя кипить буквально протягом усього року.

Ціни на продукти

Можна запросто провести день, не витрачаючи грошей на бензин або на покупку нового телевізора або сукні, проте без їжі зробити це буде набагато складніше.

Тому розглядати рівень життя слід з порівняння вартості основних харчів, причому всі вони будуть вказані в українській національній валюті для максимальної зручності.
  • Середня ціна за один кілограм картоплі в Варні становить 18 грн 65 коп., В Софії – 19,65, а в Пловдиві – 19,85.
  • Вартість літра молока варіюється в діапазоні від 28,30 до 30,23 грн за літр.
  • 10 курячих яєць в столиці коштує 37,79 грн, У Варні та Пловдиві – приблизно 50,38 – 52,9 грн.
  • Вартість одного кілограма черешні дорівнює від 24,69 до 30,23 грн.
  • Батон з білої муки продається в діапазоні від 15,62 до 19,65 грн.
  • Кілограм цукру на поточний момент часу коштує приблизно 22,17 грн (В Пловдиві та столиці) і 28,30 грн (У Варні).
  • 1 кг курки коштує приблизно однаково в усіх трьох містах (176,34 – 178,86 грн), Ціна за кілограм бринзи або яловичини починається з позначки в 151,15 до 191,46 грн.
  • Ступінь «накрутки» на алкогольну продукцію тут досить демократичний. Так, літр пива коштує приблизно однаково (18,64 – 19,15 грн), А пляшка натурального вина об’ємом 0,75 літра обійдеться в 111,85 грн. (У Варні) і приблизно в 151,15 грн в інших.

Щорічне подорожчання продуктів тут знаходиться на дуже невисокій позначці, причому багато позицій коштують значно дешевше, ніж в Україні.

Вартість нерухомості

Оренда добротного житла в Варні обходиться недешево виключно в теплі місяці, оскільки місцеві жителі та закордонні інвестори таким чином заробляють гроші, пропонуючи численним туристам площу для тимчасового розміщення.

У Пловдиві та Софії рівень цін нижче в незалежності від сезону або пори року, тому за оренду гарної трикімнатної квартири тут просять від 6 549,78 до 14 611,05 грн в місяць. «Двійка» в одному з центральних історичних районів Варни обійдеться від 10 076,59 грн в місяць і вище.

Для тих, хто хоче придбати нерухомість тут, слід знати, що на сьогодні за один квадратний метр житлової площі в столиці держави доведеться віддати від 22 672,32 до 37 787,2 українських грн, У Варні – від 25 191,47 до 63 тисяч. Найдешевше нерухомість можна купити в Пловдиві, де ціна за метр квадратний на даний момент варіюється в інтервалі від 15 до 32 749 грн. Важливо, що при певних умовах покупка нерухомості дає право на вид на проживання в Болгарії.

Робота для місцевих жителів і приїжджих

Середня зарплата в Болгарії значно нижче, ніж в Європі. На поточний момент – приблизно в десять разів, що змушує багатьох корінних жителів емігрувати за межі власної території проживання, переїжджаючи на постійне місце проживання в Канаду, США, Чехію і так далі. За даними 2015 року, мінімальна заробітна плата становила 340 левів, що еквівалентно сумі приблизно в 6 474,21 грн.

Для місцевого населення дана цифра здається дуже несуттєвою, що змушує їх шукати пропозиції краще. Для закордонних громадян тут є один позитивний момент, а саме: для офіційного резидентського оформлення сума, яку необхідно покласти на рахунок в банку, зовсім невелика, оскільки її показник розраховується на підставі мінімальної зарплати.

Середня зарплата в Болгарії у вересні 2018 року збільшилася до 1064 лев / місяць.

Інформація про пенсійний вік і особливості соціального забезпечення громадян

Не так давно парламентом був виданий закон, згідно з яким жінки можуть офіційно переходити на пенсійне забезпечення у віці шістдесят три роки, чоловіки – в шістдесят п’ять років. Середня пенсія в Болгарії на 2016 рік становить 577 левів (10 832,33 грн), Що цілком достатньо для більш-менш комфортного існування, оскільки прожитковий мінімум в Болгарії на сьогодні становить 300 левів.

Освіта і мова навчання

Освіта фото

Безпосередньо з 2007 року система освіти відповідає всім нормам Європейського Союзу. Навчання в школах здійснюється безпосередньо народною мовою протягом усіх дванадцяти класів. Вища освіта, у свою чергу, підрозділяється на бакалаврат, аспірантський ступінь і вищий щабель – магістратуру. Має його тільки двадцять відсотків населення, абсолютна більшість громадян же закінчує профільні училища, термін навчання в яких становить всього два роки. Вступити в них можна відразу після закінчення дванадцятого класу школи.

Для україномовного населення є можливість віддавати дітей в українську школу, яка працює в Софії безпосередньо при посольстві. Інших дитячих садків і шкіл для україномовного населення на даний момент немає. Для дітей, які не мають відношення до сім’ї послів, навчання є платним.

Система охорони здоров’я

Болгарія ще з часів Радянського Союзу була відома своїми унікальними санаторіями та курортами з мінеральними водами, розташованими в Девіне і Велінграді. Курорт Санданскі відмінно підходить для тих, кому необхідно підлікувати дихальну систему.

Попри той факт, що медичні послуги тут є платними (навіть для місцевого населення), цінник на обслуговування – цілком прийнятний, до того ж загальний розвиток медицини знаходиться на дуже високій європейській планці. Тарифи на послуги для іноземних громадян набагато вище, тому краще всього заздалегідь придбати спеціальну страховку. Абсолютна більшість ліків відпускається виключно за рецептом, виписаним персонально лікарем, тому переїжджаючи сюди, особливо з неповнолітньою дитиною, варто запастися таблетками та препаратами безпосередньо в Україні.

Історія

Історія державності починається з міста Пловдив, який ще в стародавні часи заселили фракійці, пізніше завойовані тюркськими і южнославянскими народами, що стали засновниками «Великої Болгарії». У дев’ятисотому році нашої ери населення офіційно прийняло віру християнську, відповідно населення отримало кирилицю в вигляді писемності, а столицею стало місто під назвою Преслав. Буквально через сто років держава потрапила під вплив Візантії, але тим не менше вже в 1200 році було засновано так зване Друге Царство, столицею якого стало місто Тирново. Вплив римської культури відчувається і на сьогодні, оскільки збереглася достатня кількість всіляких артефактів Середньовіччя і пам’ятників архітектури тих часів.

В кінці XIV століття державі довелося стати частиною Великої Османської імперії, яка люто давила всі спроби повстань серед місцевого населення майже п’ять століть поспіль. Незалежність вона зуміла отримати тільки в кінці дев’ятнадцятого століття, чому сприяла розгромна поразка турецьких військ у війні з Росією.

Після Другої Світової війни держава знаходилася під сильним впливом Радянського Союзу безпосередньо до 1989 року, а на сьогодні вона не тільки входить в ЄС, але і є активним членом НАТО, ООН і СОТ. Проте, не дивлячись на низьке зростання інфляції, стан економіки перебуває в досить жалюгідному стані, що не дозволяє перейти на розрахунок у євро замість звичних левів. Заборгованість банків в доларах перед іноземними інвесторами досить велика, а недавня заборона ЄС на експорт і постачання продовольства в Росію вельми негативно позначилася на економіці. Зрозуміло, це і багато іншого гальмує розвиток і безпосередньо впливає на середній рівень зарплат.