Вища освіта й університети Бельгії

Навчання у вузах Бельгії – це можливість отримати якісну вищу освіту і престижний європейський диплом, який дає хороші перспективи в побудові майбутньої кар’єри. Крім того, Бельгія (зокрема, столиця країни Брюссель) є центром політичного та економічного життя Європи, де розташована величезна кількість міжнародних організацій, представництв великих компаній і бізнес-центрів.

навчання у вузах БельгіїБельгійські студенти мають шанс навчатися однією з офіційних мов країни, в основному французькою або нідерландською, а можуть вибрати один із численних курсів англійською. Вартість вищої освіти в Бельгії залежить від вишу, програми, мови навчання та громадянства студента, але в будь-якому разі ціни цілком прийнятні. У середньому іноземці з третіх країн, у тому числі українці, платять від 890 до 4175 євро на рік.

Близько чверті бельгійського населення, загальна чисельність якого трохи більше 11,3 млн осіб, – це іммігранти. Місцеві жителі привітні та доброзичливі. У країні високий рівень життя, безліч місць для туризму, багата культура і традиції, чудова кухня. Іноземні студенти після закінчення вишу мають хороші шанси знайти гідну роботу в Бельгії або іншій країні Європейського союзу, а можливо, і зовсім зареєструвати власну бельгійську компанію.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Бельгії
  2. Як вступити до університету Бельгії
  3. Вартість навчання та проживання студентів у Бельгії
  4. Кращі університети Бельгії

Вища освіта в Бельгії

Університети Бельгії незмінно займають високі позиції в престижних міжнародних рейтингах. Наприклад, в топ-300 QS World University Rankings 2016/2017 – 7 бельгійських вишів. Найвища позиція, 79-е місце, у Католицького університету Левена, який вважається одним із кращих вищих навчальних закладів Європи.

Особливістю системи вищої освіти Бельгії вважається розподіл вишів за мовними групами залежно від регіону. В основному курси читаються французькою і нідерландською. Як правило, нечисленні представники німецькомовних бельгійців їдуть навчатися до Німеччини або відвідують програми французькою та англійською мовами.

Система освіти в Бельгії

Типи університетів Бельгії

  • Університети.
  • Університетські коледжі.
  • Інститути мистецтв, архітектури та військова академія.

Сьогодні в Бельгії функціонує понад 100 вищих навчальних закладів, у яких навчаються понад 300 тисяч студентів. Структура вищої освіти побудована на основі Болонського процесу, яка передбачає систему кредитів (ECTS), і пропонує такі цикли навчання:

  • Бакалавріат (3 роки).
  • Магістратура (1-2 роки).
  • Докторантура (3-4 роки).

Диплом бакалавра передбачає профільну професійну освіту або академічну, розраховану на подальше навчання в магістратурі. Після цього студенти можуть присвятити себе науково-дослідній діяльності й отримати докторський ступінь.

Навчальний рік в університетах Бельгії складається з двох семестрів:

  • осінній (вересень-січень)
  • весняний (лютий-червень)

Як вступити до університету Бельгії

Порядок вступу до бельгійського вишу залежить від конкретного навчального закладу. Зазвичай для зарахування досить атестата про повну загальну середню освіту, який відповідає бельгійським вимогам. Залежно від мови навчання студентам із країн СНД необхідно звернутися в одну зі спеціальних установ Бельгії, які проводять відповідну оцінку. У цьому допоможуть наступні ресурси:

  • Університети Фландрії (нідерландська мова) – ond.vlaanderen.be.
  • Університети французької групи – equivalences.cfwb.be.

Далі багато чого буде залежати від напряму навчання. Наприклад, для вступу на технічні та медичні спеціальності потрібно скласти іспит. У разі вибору навчальної програми в галузі мистецтв буде потрібно пройти вступні тести. Після зарахування до вищого навчального закладу необхідно відкрити студентську візу й оформити вид на проживання в Бельгії.

Для студентів із третіх країн, у тому числі українців, обов’язковою умовою отримання візи є достатня фінансова забезпеченість для покриття повсякденних витрат, близько 600 євро на місяць. Також залежно від курсу може знадобитися сертифікат про володіння іноземною мовою. У будь-якому разі детальну інформацію про вимоги до вступу слід дізнаватися безпосередньо в навчальному закладі. Іноземцям, які планують пов’язати своє майбутнє з цією європейською країною, потрібно знати, що можливість отримати бельгійське громадянство з’являється не раніше, ніж через 5-10 років постійного проживання в Бельгії.

Вартість навчання та проживання студентів у Бельгії

Витрати на навчання в університетах Бельгії для іноземців багато в чому залежать від самого вишу, навчальної програми та громадянства студента. Більшість місцевих вищих навчальних закладів фінансуються державою, тому уряд щорічно встановлює спеціальний реєстраційний внесок, розмір якого варіюється, виходячи з територіальної приналежності вишу.

Найвищою є вартість навчання в університетах французької групи. Для бельгійців і європейців це близько 375-837 євро на рік. Для інших іноземців – 890-4175 євро. У вишах Фландрії студенти з третіх країн платять до 1,5 тисячі євро на рік. У рамках різних програм міжнародного співробітництва іноземці можуть розраховувати на стипендії та гранти для повного або часткового покриття витрат на навчання в Бельгії.

Витрати на проживання в основному залежать від міста і способу життя кожного студента. У Брюсселі знадобиться не менше 1000 євро на місяць, без урахування оренди житла. В Антверпені часто досить 700 євро. Кімната в студентському гуртожитку коштує в середньому 150-450 євро на місяць. Оренда квартири або кімнати – від 500-600 євро. На харчування доведеться витратити не менше 150-200 євро щомісяця.

Кращі університети Бельгії

Університет фото

Католицький університет Льовена (Katholieke Universiteit Leuven)

Перший бельгійський університет в місті Льовен (недалеко від Брюсселя) був заснований в далекому 1425 році. Сьогодні це найбільший і найпрестижніший виш у країні, центр науково-дослідного потенціалу Бельгії. Основна мова навчання – нідерландська, однак велика кількість програм пропонується англійською. Сьогодні в стінах ВНЗ налічується понад 56 тисяч студентів, з яких близько 9 тисяч – іноземці з більш ніж 150 країн світу.

Підрозділи Льовенського університету розташовані ще в 11 бельгійських містах, в тому числі в Брюсселі, Генті й Антверпені. До складу вишу входять 16 факультетів, найбільша бібліотека, 15 студентських кампусів, сучасні спортивні споруди, наукові лабораторії та парки. Англійською мовою представлені програми бакалавріату в галузі технічних наук, бізнесу, філософії та теології. З 180 магістерських програм понад 80 – також англійською.

Гентський університет (Universiteit Gent)

Другий за престижністю ВНЗ Бельгії почав свою історію з 1817 року. Навчальний заклад подарував світу безліч видатних особистостей, серед яких астронавти, державні діячі та навіть нобелівські лауреати. Перший бельгійський університет із викладанням нідерландською мовою. Сьогодні у виші навчається понад 41 тисяча студентів, а навчальний процес забезпечують близько 9 тисяч співробітників.

Структура університету складається з 11 факультетів і 117 департаментів з більш ніж 230 курсами навчання. Особливою популярністю у студентів користуються такі напрями, як мікроелектроніка і біотехнології, а серед іноземців – переважно інженерні науки. Велика кількість програм представлена англійською мовою. Офіційний сайт Гентського університету – ugent.be.

Брюссельський вільний університет (Universite Libre de Bruxelles)

Один із найпрестижніших франкомовних вишів розташований в столиці Бельгії – місті Брюсселі. Дата заснування – 1834 рік. Випускниками університету є чотири нобелівські лауреати та володарі ряду інших міжнародних премій, зокрема, в галузі медицини. Більш ніж 30% студентів і викладачів вишу – це іноземці з різних країн. Навчальний заклад активно співпрацює з найвідомішими вишами світу, наприклад із Каліфорнійським і Оксфордським університетами.

Студентам пропонується пройти навчання на 12 факультетах із великим переліком дисциплін, включаючи право, філософію, архітектуру, медицину, економіку, мистецтво та інші науки. Мова викладання в основному французька, проте велика кількість програм, особливо магістерських, представлені англійською. Сучасна інфраструктура вишу включає 4 студентські кампуси, бібліотеки, музеї, спортивні майданчики й університетські лікарні. Офіційний сайт Брюссельського вільного університету – ulb.ac.be.