Бізнес в Бельгії

Вигідне географічне розташування на самому заході Європи, між Францією, Німеччиною та Нідерландами роблять Бельгію однією з найпривабливіших європейських країн для відкриття і ведення бізнесу. На ці сусідні держави припадає близько 45% бельгійського експорту, крім того, потік товарів спрямований до Великобританії, США та Італію.

Бельгія одна з найпривабливіших європейських країн для відкриття і ведення бізнесу

Бельгійська економіка побудована на сучасних ринкових принципах, відкрита і досить стійка. Рівень безробіття в 2017 році близько 7%, інфляція – 0,5%, а зростання ВВП за 2015 рік склав – 1,3%. Уряд Бельгії своєчасно проводить необхідні реформи, в тому числі, в податковій політиці й регулювання ринку праці, що сприяє притоку іноземних інвестицій і підвищує конкурентоспроможність бельгійських виробників.

Сьогодні в Бельгії й столиці держави Брюсселі зосереджена не тільки велика кількість міжнародних політичних й громадських організацій, а й офіси найбільших закордонних компаній, наприклад, Microsoft, IBM і Toyota. Щорічно тисячі іноземців відкривають в Бельгії власний бізнес, серед яких зустрічаються і громадяни країн СНД, в тому числі, росіяни й українці.

Бізнес-імміграція до Бельгії, крім фінансової вигоди, дозволить не тільки підприємцю, але і членам його сім’ї надовго влаштуватися в Європейському союзі, в країні з високим рівнем життя, ідеальною інфраструктурою і давніми культурними традиціями. Бельгійські університети надають якісну освіту, а диплом котирується практично в усьому світі, що дозволить при необхідності знайти роботу як в Бельгії, так і в будь-якій державі Європи.

ЗМІСТ СТАТТІ

Як відкрити бізнес в Бельгії?

За офіційними даними бельгійських статистичних відомств, сьогодні в країні здійснюють підприємницьку діяльність понад 1 млн осіб, левова частка з яких – це іноземці. Місцеві закони не передбачають особливих перешкод для закордонних бізнесменів, проте, деякі умови все ж доведеться виконати. Особливо це відноситься до громадян так званих третіх країн, наприклад,  України.

Для відкриття і ведення бізнесу в Бельгії іноземцю необхідно:
  1. Вік не менше 18 років.
  2. У більшості випадків потрібно досвід підприємницької діяльності, відповідну освіту й управлінські навички.
  3. Оформлення довгострокової візи, виду на проживання в Бельгії й професійної карти (carte professionelle).
  4. Реєстрація компанії. Особливу увагу варто звернути на перелік регульованих професій, для яких передбачені особливі умови.
  5. Реєстрація в органах соціального страхування, податковому управлінні й відкриття рахунку в місцевому комерційному банку.

З усього вищевикладеного напрошується висновок про те, що самостійно відкрити бізнес в Бельгії досить проблематично. Напевно будуть потрібні консультації й допомогу профільних юристів, бажано, бельгійських. Одним з основних умов для громадян країн СНД є отримання професійної карти, тобто своєрідного дозволу на роботу. Як правило, документ оформляється через бельгійське Консульство в своїй країні разом з візою і дозволом на проживання.

Для прийняття позитивного рішення про видачу професійної карти необхідно надати вичерпну інформацію про бізнес-проект, фінансові можливості, досвід підприємництва, ділові контакти й інші відомості, які дозволять місцевим чиновникам оцінити ефект від даного виду діяльності для економіки Бельгії. Спочатку карта видається на два роки, з правом продовження до 5 років. Вартість оформлення становить 140 євро, з подальшою оплатою по 90 євро щорічно.

Більш докладно про процедуру отримання професійної карти в Бельгії й вимоги до іноземців – читайте на офіційному сайті Економіки й зайнятості Брюсселя. Варто зазначити, що карта видається на певну сферу діяльності й прив’язана до фактичного місця проживання. Постійне проживання в Бельгії не менше 5 років дозволить подати заявку на бельгійське громадянство.

Процедура і вартість реєстрації компанії в Бельгії

За даними Світового банку, а саме дослідження агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття бізнесу Бельгія займає 42-е місце. Далеко не найкращий показник в Європейському союзі. Це ще раз підкреслює, що, скоріш за все, для спрощення процедури реєстрації власної компанії в Бельгії знадобляться послуги місцевих юристів.

Виділимо основні етапи:
  • Відкриття рахунку в комерційному банку та внесення суми не менше 20% від статутного капіталу. Власникам видається сертифікат, який свідчить про сплату необхідних коштів, які тимчасово блокуються на спеціальному рахунку.
  • Реєстрація нотаріусом основних юридичних документів компанії, включаючи фінансовий план і установчий договір. Нотаріус перевіряє справжність документації та реєструє акт інкорпорації. Процедура займає один день, вартість близько 1,5 тисяч євро.
  • Реєстрація в торговому реєстрі юридичних осіб. Вартість послуг 82,5 євро. На цьому етапі компанії присвоюється ідентифікаційний код, а від власника може знадобитися підтвердження досвіду підприємництва і диплом про освіту, що відповідає напрямку бізнесу.
  • Реєстрація в податкову службу й органах соціального забезпечення. Вартість видачі свідоцтва платника ПДВ – 55 євро.

В цілому процес реєстрації компанії в Бельгії займає до одного робочого тижня. Процедуру можна здійснити в одному місці через спеціально офіси (guichet d’entreprise / ondernemingsloket), які розташовані по всій країні.

Форми власності в Бельгії

Одним з найважливіших етапів на шляху створення успішного бізнесу в Бельгії буде вибір форми власності для майбутньої компанії. Варто заздалегідь ознайомитися з усіма доступними типами й зупинитися на найбільш відповідною формою, в залежності від цілей і масштабів планованої діяльності. Розглянемо найпопулярніші у підприємців форми власності в Бельгії.

  • Приватна компанія з обмеженою відповідальністю (SPRL / BVBA). Найбільш зручний і популярний тип компанії в Бельгії, а також єдиний варіант створення юридичної особи однією людиною. В основному використовується для ведення малого і середнього бізнесу.Передбачає мінімальну величину статутного капіталу в 18,55 тисяч євро, з яких 6,2 тисячі євро вносяться на початковому етапі реєстрації компанії, якщо акціонерів кілька. У випадку з одним власником потрібно внести відразу 12,4 тисячі євро. Відповідальність акціонерів пропорційна внескам до статутного капіталу.
  • Відкрите акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю (SA / NV). Більше підходить для ведення великого бізнесу в Бельгії. Вимагає не менше двох акціонерів і мінімальний статутний капітал в 61,5 тисячі євро. Акції компанії можуть бути розміщені на фондовій біржі.

    Загальне керівництво здійснюється радою директорів. Відповідальність акціонерів обмежується внесками до статутного капіталу.

Податки в Бельгії в 2017 році

Оптимізація оподаткування – це одна з найважливіших складових розвитку бізнесу в будь-якій країні, в тому числі й Бельгії. У той же час іноземні підприємці зобов’язані неухильно дотримуватися місцеве фіскальне законодавство і вести бухгалтерський облік господарської діяльності відповідно до бельгійських вимог.

Ставки основних податків в Бельгії в 2017 році
  • Корпоративний податок на прибуток – 33,99%. У деяких випадках передбачено поступове зниження ставки, аж до 25%. Наприклад, якщо у власників більш ніж 50% акцій компанії – окремі власники й річний оборот не менш ніж 322,5 тисяч євро.
  • ПДВ. Основна ставка 21%. Для деяких категорій товарів і послуг передбачені знижені ставки в 12%, 6% і 0%.
  • Податок на прибуток. Прогресивна ставка в залежності від доходу (євро в рік):

    До 11 070 – 25%

    Від 11 070 до 12 720 – 30%

    Від 12 720 до 21 190 – 40%

    Від 21 790 до 38 830 – 45%

    Понад 38080 – 50%

  • Податок на дивіденди – 15%.

Як видно, в Бельгії не найнижчі податкові ставки в порівнянні з іншими країнами Європейського союзу.

Напрямки для бізнесу в Бельгії

Високий рівень міжнародної торгівлі, попит на бельгійську продукцію і зосередження в країні великих світових компаній, – не тільки привертає інвесторів, але і створює відповідну конкуренцію. Тому вкрай важливо, провести детальний аналіз місцевого ринку і виявити найбільш доступні для вкладення коштів ніші. Найпривабливішим напрямком для інвестування вважається туристична сфера.

Бельгія славиться безліччю культурних пам’яток і місць для відпочинку, включаючи протяжну берегову лінію, ліси, музеї й архітектурні споруди. Вишукана бельгійська кухня створює умови для відкриття кафе чи ресторану. У кожному разі потрібно отримати спеціальні ліцензії та дозволи. Також часто розглядаються варіанти створення IT-компаній та інноваційних стартап-проектів.