Червоно-біло-червона карта Австрії: RWR Karte

Високорозвинена економіка, політична стабільність, соціальна гармонія і показова якість життя – всі ці переваги, безумовно, впливають на вибір Австрії як країни постійного проживання. Червоно-біло-червона карта Австрії може допомогти реалізувати це бажання. Ця стаття розкриє основні умови і процедуру отримання цього документа, перелік суб’єктів і види карт.

Австрія входить до топ-10 найбагатших держав Європи, а купівельна спроможність її жителів робить країну привабливою як для життя, так і для ведення бізнесу. Завдяки вдалому розташуванню в центрі Європи ця держава традиційно стає місцем формування головних європейських офісів міжнародних компаній і корпорацій, деякі з яких увійшли до рейтингу Fortune 500.

Австрія фото

Існує кілька способів потрапити до Австрії, залежно від роду занять бажаючих осіб. Ми постараємося розглянути кожен з них окремо, а сьогодні зупинимося на одному важливому документі, який називається «червоно-біло-червона карта Австрії» (Rot-Weiß-Rot Karte, RWR Karte).

ЗМІСТ

  1. Передісторія Rot-Weiß-Rot Karte
  2. Типи червоно-біло-червоної карти Австрії
  3. RWR карта Австрії: основні вимоги для отримання
  4. Процедура подачі й отримання червоно-біло-червоної карти
  5. Як змінити роботодавця в Австрії?
  6. Вартість оформлення

Передісторія Rot-Weiß-Rot Karte

Можливість отримати цю карту існує з 1 липня 2011 року, коли була офіційно запущена програма імміграції за «бальною» системою. Основною метою цієї програми стало надання можливості м’якої імміграції для кваліфікованих працівників із третіх країн і членів їхніх сімей, які мають бажання постійно проживати і працювати в Австрії.

Це не єдина можливість жити і працювати в Австрію за спрощеною схемою. На рівні Європейського союзу розроблена і впроваджена програма Blue Card EU, яка також надає певні переваги при працевлаштуванні та переміщенні між країнами ЄС за умови відповідності висунутим вимогам.

Для того, щоб отримати червоно-біло-червону карту Австрії, заявникам необхідно відповідати певним критеріям, серед яких кваліфікація, здобута освіта, вік, досвід роботи, знання мов (англійської та/або німецької). На основі цих критеріїв побудована бальна система, за рахунок чого зацікавлені особи зможуть заздалегідь самостійно оцінити свої шанси на проживання в Австрії.

Типи червоно-біло-червоної карти Австрії

Виділяють два основні типи карти, залежно від яких вимоги, що висуваються до їх одержувачів, також відрізняються:

  • Карта RWR – видається особі як право на проживання і роботу виключно у певного роботодавця;
  • Карта RWR Plus – видається особі як право на проживання і необмежений доступ до ринку праці Австрії.

Хто може отримати червоно-біло-червону карту Австрії?

Червоно-біло-червона карта Австрії RWR доступна для таких категорій осіб:
  • дуже висококваліфіковані працівники;
  • кваліфіковані працівники, працевлаштовані за дефіцитними для Австрії професіями;
  • інші ключові працівники;
  • випускники магістратури університетів, що розташовані в Австрії;
  • самозайняті ключові працівники.

У наступній статті ми докладніше зупинимося на кожній вищевказаної групи осіб окремо, охарактеризуємо їх і оцінимо шанси на потрапляння в їх число.

Хто може отримати карту Австрії RWR Plus?

Карту RWR Plus, що дає можливість працювати без прив’язки до одного конкретного роботодавця, мають право отримати такі особи:
  • члени сім’ї власників червоно-біло-червоних карт і Блакитних карт ЄС;
  • власники червоно-біло-червоної карти Австрії після 12 місяців (серед яких 10 місяців безперервного працевлаштування з одним і тим же роботодавцем відповідно до отриманої кваліфікації);
  • власники Блакитної карти ЄС, якщо вони були працевлаштовані не менше 21 місяця протягом останніх 24 календарних місяців відповідно до отриманої кваліфікації;
  • особи, що змінюють підставу перебування в Австрії з дозволу на тимчасове перебування дослідника (Aufenthaltsbewilligung – Forscher), дозволу на поселення (Niederlassungsbewilligung) або дозволу на поселення члена сім’ї (Niederlassungsbewilligung – Angehöriger).

Членами сім’ї визнаються подружжя, партнери в зареєстрованому партнерстві, діти, включаючи усиновлених дітей і пасинків (до 18 років). До членів сім’ї для отримання червоно-біло-червоної карти Австрії висуваються окремі вимоги. Так, подружжя і законні партнери на момент подачі заяви на отримання карти повинні бути старше 21 років. Якщо член сім’ї, який володіє картою RWR Karte Plus, має власне джерело доходу, то його оновлення карти відбувається окремо від людини, що має або RWR Karte, або Блакитну карту ЄС.

RWR карта Австрії: основні вимоги для отримання

Незалежно від того, на якій підставі особа подає заяву на червоно-біло-червону карту, існують основні вимоги, яких слід дотримуватися в будь-якому разі.

  1. Наявність достатніх коштів для існування

Заявник повинен бути забезпечений фіксованим регулярним доходом, який дозволяє покривати витрати на власне проживання і утримання членів своєї сім’ї, не вдаючись до державної соціальної підтримки. Так, на момент подачі заяви розмір регулярного щомісячного доходу повинен бути рівний стандартним ставками, передбаченими законодавством у сфері соціального страхування (ASVG):

  • для неодружених осіб – 882,78 євро;
  • для сімейних пар (або партнерств) – 1323,58 євро;
  • на кожну дитину додатково – 136,21 євро.
  1. Наявність медичного страхування

Заявник і члени його сім’ї повинні бути забезпечені медичною страховкою на весь час перебування в Австрії. Може застосовуватися страховка тих, хто виїжджають за кордон, що оформляється в країні постійного проживання, але тільки за умови, що вона покриває всі можливі ризики, а також витрати на проведення рятувальних операцій для застрахованих осіб і витрати на репатріацію.

  1. Доказ наявності місця проживання в Австрії

Заявник зобов’язаний надати документи, що підтверджують наявності житла в Австрії, наприклад договір оренди або документ про право власності на нерухомість. При цьому розмір житла повинен бути достатнім, виходячи зі встановлених в Австрії норм і розмірів сім’ї заявника.

Основні документи для отримання RWR карти Австрії:
  • чинний закордонний паспорт;
  • фотографії паспортного зразка;
  • свідоцтво про нардження;
  • свідоцтво про укладення шлюбу / громадянського партнерства, про розлучення, про усиновлення (якщо є);
  • правовстановлюючі документи на нерухомість (оренду або володіння);
  • медична страховка;
  • доказ фінансового забезпечення (наприклад, трудовий договір);
  • документи про наявність поточних боргів і кредитів;
  • заява роботодавця про працевлаштування іноземця (Arbeitgebererklärung);
  • довідка з поліції (Auszug aus dem Strafregister).

Більш специфічні документи можуть знадобитися залежно від того, на якій підставі особа претендує на червоно-біло-червону карту. Особа повинна буде довести своє право претендувати на отримання карти на підставі набраних балів на підставі критеріїв, перерахованих на початку статті. Усі документи мусять бути перекладені на німецьку мову та легалізовані, на них має стояти апостиль.

Процедура подачі й отримання червоно-біло-червоної карти

Подаватися на отримання карти, не маючи роботодавця, на загальних підставах заборонено. Однак існує можливість трохи обійти це правило. Якщо особа претендує на роботу як дуже висококваліфікований працівник, можна попередньо отримати візу для пошуку роботи в Австрії.

Віза для пошуку роботи в Австрії

Подача на візу здійснюється в дипломатичне представництво держави проживання (посольство, консульство). Така віза може бути видана тільки за умови, якщо Державна служба зайнятості (AMS) надасть рішення про те, що заявник досяг мінімальної кількості балів, необхідної для отримання карти.

Термін дії візи для пошуку роботи в Австрії становить 6 місяців, і протягом цього періоду можна перебувати в країні та займатися активними пошуками. У разі знаходження роботодавця, який бажає працевлаштувати здобувача, й оформлення з ним трудового договору можна подаватися на червоно-біло-червону карту.

Отже, якщо не подаватися попередньо на візу для пошуку роботи, необхідно самостійно подати документи на видачу RWR Card у консульство Австрії. Наприклад, умовами видачі передбачено, що «ключові працівники» і «кваліфіковані працівники дефіцитних професій» подають заяву та документи в консульство Австрії в країні постійного проживання. Але є й інші способи подачі заяви.

Подача документів за допомогою роботодавця

Потенційний роботодавець також може подати заяву в компетентний орган, який займається питаннями легалізації в Австрії (Bezirkshauptmannschaft, BH). Далі AMS перевіряє трудову угоду на предмет відповідності умовам видачі карти й адекватність оплати праці майбутнього працівника.

Перевіряти трудову угоду фото

У разі «дуже висококваліфікованих працівників» роботодавець може подавати заяву на видачу карти безпосередньо в обласну або міську адміністрацію чи губернатору. Разом із документами подається заява роботодавця (Arbeitgebererklärung), яке підтвердить, що майбутній працівник буде працевлаштований відповідно до наявної у нього кваліфікації.

Хто може подати документи самостійно, перебуваючи в Австрії?

Подати документи самостійно можуть:

  • особи, які мають право перебування в Австрії без візи (наприклад, громадяни ЄС);
  • власники чинного дозволу на проживання Австрії;
  • власники візи для пошуку роботи в Австрії;
  • випускники австрійських університетів, які отримали дозвіл на перебування в Австрії протягом 6 місяців з моменту закінчення навчання з метою пошуку роботи.

Відзначимо, що подача заяви в Австрії не надає заявнику можливості перебувати в країні довше, ніж дозволено на поточний момент. Тому навіть у разі подачі документів і старту процедури розгляду заяви особі після закінчення терміну легального перебування доведеться покинути Австрію і чекати рішення про видачу червоно-біло-червоної карти вже на батьківщині.

Як змінити роботодавця в Австрії?

Поки заявник є власником червоно-біло-червоною карти, він може міняти роботодавця, тільки знову подаючи документи на подібну карту. При цьому Служба зайнятості (AMS) заново займеться перевіркою відповідності умовам отримання RWR Card на новому місці роботи.

Служба зайнятості (AMS)

Єдиний плюс в цій процедурі полягає в тому, що в разі зміни роботодавця бальна система вже не буде застосовуватися повторно. Якщо особа перебувала в Австрії на підставі Блакитної карти ЄС, то зміна роботодавця можлива, але для цього також потрібно міняти Блакитну карту на нову, під нового роботодавця. І знову ж таки, AMS не упустить шанс перевірити заявника на відповідність критеріям отримання карти.

Єдиний адекватний варіант – допрацювати перший рік (або хоча б 10 безперервних місяців) на першого роботодавця і поміняти карту на RWR Card Plus, з якою можна змінювати роботодавців на розсуд власника карти, оскільки він за цією картою вже не матиме прив’язки до роботодавця.

Вартість оформлення

Вартість оформлення червоно-біло-червоної карти становить 100 євро (80 за розгляд заяви та 20 за видачу пластикової картки). Червоно-біло-червона карта Австрії Plus також коштує 100 євро. Стільки ж коштує і видача Блакитної карти ЄС. Додатково доведеться заплатити ще 20 євро – за персоналізацію (фотографію і підпис на карті).

Таким чином, червоно-біло-червона карта Австрії надає можливість легально проживати і працювати в цій державі. Вона цілком порівнянна з Блакитною картою ЄС, а вимоги для її отримання дещо простіші, що пропорційно посилює шанси заявників.

Сподіваємося, цей матеріал стане корисним для бажаючих влаштуватися в Австрії і розглянути можливість працевлаштування. У майбутніх статтях про Австрію ми розкриємо детальніше перераховані вище способи отримання таких карт, а також розглянемо особливості отримання візи для пошуку роботи в цій країні.