Робота і вакансії в Австрії

Завдяки безлічі гірськолижних курортів і найкрасивіших національних парків, Австрія щорічно приваблює велику кількість туристів з різних країн. Однак не тільки любителі активного відпочинку і спортсмени прагнуть відвідати цю країну або й зовсім залишитися у ній жити. Багато іноземців розглядають Австрію як варіант працевлаштування і спосіб імміграції в одну з найбільш стабільних і благополучних держав ЄС.

Зручне географічне розташування (в самому центрі Європи) й кордон з 8 європейськими країнами сприяє розвитку австрійської економіки та підвищенню рівня життя місцевого населення. У 2017 році безробіття в Австрії становить 10,3%. Це хороший показник для ЄС. А середню заробітну плату можна порівнювати з німецькою та бельгійською – трохи більше 2 тисяч євро в місяць.

robota-v-avstriyi

Місцева влада досить лояльно ставиться до трудових мігрантів за умови, що вони здатні заповнити дефіцитні робочі місця й володіють достатніми кваліфікаційними навичками. Наприклад, робота в Австрії для українців у 2017 році доступна, переважно, для досвідчених технічних фахівців. У той же час існують й інші варіанти (наприклад, сезонна робота), але про це трохи пізніше.

Позитивно на залучення зарубіжних фахівців в Австрію впливає наявність широкого кола програм для робочої імміграції. Наприклад, за аналогією з Великобританією, при достатній кількості спеціальних балів можливість знайти роботу й отримати вид на проживання значно підвищується. Про способи працевлаштування, самостійний пошук робочого місця, а також вакансії й зарплати в Австрії в 2017 році поговоримо у цій статті.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Австрію
  2. Основні види дозволів на роботу в Австрії
  3. Як знайти роботу в Австрії. Пошук вакансії без посередників
  4. Вакансії й зарплата в Австрії в 2017 році

Як виїхати на роботу в Австрію

На відміну від більшості європейців, які мають вільний доступ на австрійський ринок праці, до громадян України висуваються певні вимоги. Зокрема, це стосується необхідності оформлення дозволу на роботу, а також виду на проживання (ВНП).

Винятком є ??хіба що вчені, які відвідують Австрію за угодою з місцевими сертифікованими науково-дослідними інститутами. В інших випадках для переїзду знадобиться знайти австрійського роботодавця, який оформить іноземцю дозвіл на роботу, після чого можна звертатися в Консульство Австрії за робочою візою і видом на проживання.

Потрібно враховувати, що в більшості випадків знадобиться володіння англійською та німецькою мовами на достатньому для виконання трудових обов’язків рівні, а іноді це буде обов’язковою умовою для оформлення дозволу на роботу. Крім того, знання повинні бути підкріплені сертифікатом. Зазвичай, для видачі ВНП потрібен рівень не нижче А-2 відповідно до загальноєвропейської класифікації.

Ще один момент – це відповідність кваліфікації австрійським вимогам. Для перевірки існує спеціальний сайт – berufsanerkennung.at. Також у різних регіонах Австрії діють квоти на фахівців із-за кордону, тобто відсоток прийнятих на роботу іноземців не повинен перевищувати законодавчо встановленого рівня.

Основні види дозволів на роботу в Австрії

Блакитна карта ЄС (Blue Card ЕU)

Карта видається висококваліфікованим іноземним фахівцям з країн за межами ЄС на термін до 2 років. Вона дозволяє жити й працювати в Австрії (при наявності пропозиції про працевлаштування від місцевого роботодавця), що, в свою чергу, передбачає відсутність претендентів на вакансію серед австрійців або інших європейців.

Обов’язкові вимоги:
  • трудовий договір на термін не менше 1 року;
  • вища освіта (курс не менше 3 років);
  • кваліфікація й досвід повинні відповідати вакансії;
  • рівень заробітної плати як мінімум в 1,5 рази вище середніх річних показників в Австрії.

Термін оформлення Блакитної карти ЄС в Австрії не перевищує 2 місяців з моменту подачі заявки.

The Red-White-Red Card (RWR Card)

Карта доступна для наступних категорій іноземних працівників:
  1. Фахівці особливо високої кваліфікації
  2. Працівники дефіцитних професій
  3. Випускники австрійських ВУЗів
  4. Керуючі працівники власних компаній
  5. Керуючі або менеджери вищої ланки

Особливість цього виду дозволу на роботу в Австрії полягає в спеціальній бальній системі. Тобто існують певні критерії, при виконанні яких іноземцю нараховується фіксована кількість балів. В основному це стосується віку, освіти, досвіду роботи, мовних навичок, наукових і професійних досягнень.

Ще до подачі заяви на RWR Card необхідно пройти перевірку й визначити підсумкову суму балів, яка повинна бути достатньою для отримання карти. Робиться це на офіційному міграційному порталі Австрії migration.gv.at. Як правило, потрібно набрати не менше 50-70 пунктів залежно від категорії.

Термін розгляду заявки на RWR Card – до 8 тижнів. Зрозуміло, попередньо потрібно знайти роботодавця й підписати трудовий контракт. Спочатку карта видається на 1 рік, після чого дозволяється подати заяву на RWR Card plus, яка відкриває практично необмежений доступ до австрійського ринку праці.

The Jobseeker Visa

Найкращий спосіб працевлаштування для українців, які не можуть знайти роботу в Австрії за умови знаходження в своїй країні. Дозвіл видається висококваліфікованим фахівцям на півроку, протягом якого необхідно забезпечити собі робоче місце в австрійській компанії. Для отримання візи також потрібно набрати певну кількість балів за аналогією з програмою RWR Card.

Як знайти роботу в Австрії. Пошук вакансії без посередників

Робота в Австрії без посередників передбачає глибоке вивчення місцевого ринку праці та комплексний підхід у пошуку підходящої вакансії. Незалежно від місця знаходження здобувача – у своїй країні або на австрійській території – потрібно максимально комбінувати доступні джерела інформації. Для цього необхідна наявність інтернету й мовних навичок, бажано знати й німецьку мову. Якщо чесно, то шанси знайти роботу в Австрії без знання мови, тим більше з пристойною заробітною платою, практично рівні нулю.

Для початку відвідайте офіційний сайт Державної служби зайнятості Австрії Arbeitsmarktservice. Незважаючи на те що реєстрація та пошук вакансій в основному розраховані на австрійців й інших європейців, там можна отримати загальну інформацію про ситуацію на ринку праці, а також зробити певні висновки.

Використовуйте широкі можливості професійної соціальної мережі – linkedin.com. Резюме та супровідний лист, як правило, оформляються на німецькій мові, якщо тільки це не міжнародна компанія.

Вакансії й зарплата в Австрії в 2017 році

За рівнем середньої заробітної плати Австрія входить у десятку лідерів Європейського Союзу. У поточному році цей показник становить 2 215 євро в місяць після вирахування податків. Офіційної мінімальної заробітної плати в Австрії немає. Ставки визначаються в колективних договорах і постановах уряду для окремих галузей.

Середня заробітна плата в Австрії в 2017 році за професіями (євро/місяць)

Середня заробітна плата в Австрії в 2017 році за професіями:
  • Лікарі – від 3000
  • Архітектори – від 2500
  • Інженери й будівельники – від 2300-2500 і вище (залежно від кваліфікації)
  • Менеджери й банківські працівники – від 2000-2200
  • Фахівці сфери IT – від 1800-2200, керівники проектів – 3500-4000
  • Офіціанти, кухарі, бармени, секретарі – від 1200-1300

Успішний пошук вакансії в Австрії багато в чому залежить від міста й кваліфікації іноземця. У першому випадку варто звернути увагу на великі міста та туристичні центри. Перш за все, це Відень, Зальцбург, Тіроль, Грац і Інсбрук. У другому випадку слід уважно ознайомитися з дефіцитними професіями, на які можуть розраховувати іноземці.

Актуальні дефіцитні професії в Австрії в 2017 році

  1. Інженери з вищою освітою в галузі машинобудування, металургії та енергетики.
  2. Кваліфіковані будівельники (зокрема, у сфері покрівельних робіт).
  3. Дипломовані медсестри.
  4. Сертифіковані соціальні працівники по догляду за хворими та людьми літнього віку.

В принципі це і є найбільш доступні для українців вакансії в Австрії в 2017 році. На інші місця здобувачам із країн СНД претендувати досить складно, особливо якщо мова йде про високу заробітну плату. Проте можна спробувати працевлаштуватися у сфері інформаційних технологій або в туристичній галузі.

Так, значним попитом користується сезонна робота в Австрії на одному з численних гірськолижних курортів або в сільському господарстві зі збору фруктів і винограду. Зазвичай тут діє квотний принцип. Тобто, іноземців з третіх країн набирають тільки при відсутності бажаючих серед європейців. Дозвіл на сезонну роботу видається на термін не більше 6 місяців.

Якщо поставити собі за мету, то знайти гідну роботу в Австрії все-таки можливо. Особливо після введення в 2011 році спеціально для іноземців з третіх країн програм RWR Card. Незважаючи на жорсткі вимоги, громадяни України ці карти отримують. Поки що мова йде про сотні виданих документів, а що буде далі – покаже час.