Як отримати вид на проживання в Австралії

Австралія займає одну з панівних позицій в рейтингу країн за кількістю поданих заявок на отримання ВНП і ПМП. Згідно зі статистичними даними, щороку сотні тисяч іноземців звертаються до уряду цієї країни, щоб оформити ці дозволи. Не залишилися осторонь і жителі колишнього СРСР.

отримання ВНП і ПМП в Австралії Зокрема, як отримати дозвіл на проживання в Австралії та наскільки тривалою є процедура, цікавить багатьох жителів пострадянського простору.

ЗМІСТ

  1. У чому привабливість ВНП?
  2. Найпоширеніші шляхи оформлення ВНП
  3. За сімейними стосунками
  4. Інвестування в економіку держави

У чому привабливість ВНП?

Оформивши вид на проживання(ВНП), іноземні громадяни отримують право:

  • в’їжджати на територію держави і виїжджати за її межі;
  • користуватися безкоштовними юридичними і медичними послугами, а в разі необхідності і субсидованими;
  • в деяких випадках можуть брати участь в голосуванні на виборах до місцевих органів влади;
  • отримати австралійське підданство.

До цього слід додати високий рівень життя, прекрасні умови проживання, унікальний клімат, сприятливе екологічне середовище, можливість отримати якісну освіту. Охочі оформити вид на проживання в Австралії повинні знати, що уряд розробив велику кількість підкласів віз, і слід уважно поставитися до вибору найбільш підходящої.

Вид на проживання дозволяє проживати на території цієї країни, не будучи її підданим. Є два види резидентських віз: PV і RPV. Перша призначена для постійного резидента. Вона дає можливість своєму власникові протягом періоду її дії перебувати в країні, а також в’їжджати і виїжджати з неї, скільки буде потрібно. Стандартно строк дії становить 5 років. Після чого її можна продовжити й оформити поворотну візу резидента (другий варіант).

Підставами для втрати статусу постійного резидента є:

  • вчинення кримінального правопорушення;
  • тривале перебування за межами держави і деякі інші;

Рішення про це приймається відповідальним міністерством.

Найпоширеніші шляхи оформлення ВНП

Найбільш оптимальним варіантом для українців та інших представників колишнього СНД є міграційна програма від австралійського уряду із залучення робочої сили, що має високий рівень кваліфікації. Ідеально підходить для фахівців затребуваних професій з досвідом роботи, які ще не мають офіційного роботодавця.

До учасників цієї програми висуваються досить жорсткі вимоги:
  • віковий ценз (18-50 років);
  • спеціальність;
  • рівень кваліфікації;
  • наявність певної освіти;
  • володіння англійською мовою (від 6-го рівня і вище по IELTS).

За всіма перерахованими вище критеріями виставляються бали. Наприклад, тестування з іноземної мови. Документи про здобуту освіту повинні повністю відповідати нормам атестаційних органів в цій державі. Але найважливішим фактором є спеціальність і досвід роботи за обраною професією. Шанси на отримання ВНП і роботи в Австралії мають представники тих спеціальностей, які є в Skilled Occupation List (переліку кваліфікованих професій). Повний список представлений на спеціалізованих порталах. Наприклад, www.immi.gov.au/Work/Pages/skilled-occupations-lists/sol.aspx – сайт Державної служби імміграції та захисту кордонів Австралії (DIBP). Загалом, щоб перейти на наступну стадію, необхідно отримати від 60 балів і більше.

Наступним кроком є ??відправлення документів, що підтверджують зароблені бали, і письмовий вираз зацікавленості. Якщо цей етап буде пройдений успішно, то кандидат на статус «Кваліфікований мігрант» отримує запрошення. Потім у двомісячний термін (60 днів) він може подавати заявку на оформлення візи, найбільш популярними підкласами якої, за цією програмою, вважаються 489 і 189.

Щоб ознайомитися зі списком необхідних документів, які потрібно надавати при отриманні тієї чи іншої візи, потрібно зайти на www.immi.gov.au – офіційний портал Департаменту імміграції. Залежно від того, який підклас буде обраний, претендент має можливість отримати ВНП або право на навчання, роботу, проживання на термін до 4 років із можливістю подальшого отримання дозволу на проживання.

Імміграція за партнерською програмою передбачає видачу віз для чоловіка або дружини громадян, які є підданими Австралії або мають постійне місце проживання. Такий варіант підійде також для осіб, які тільки збираються офіційно оформити свої стосунки або перебувають у цивільному шлюбі. Тут важливо довести міграційному офіцерові відсутність корисливих намірів, а особа, до якої планується переїзд, обов’язково має досягти повноліття і взяти на себе матеріальні зобов’язання щодо фінансового забезпечення свого партнера протягом перших двох років спільного проживання. Тут слід розглядати такі підкласи: 309, 300, 100.

Отримання права резидента можна розділити на такі етапи оформлення різних видів віз:
  1. Попередня.
  2. Постійна партнерська.

Остання саме і дає такі права. Заява на її отримання подається у відповідному посольстві в країні свого перебування. Для цього необхідно завчасно записатися на прийом і подати документи в режимі онлайн на порталі Департаменту імміграції. Там же можна отримати всю необхідну інформацію і ознайомитися з повним списком документації. Стандартно для розгляду поданої заявки на оформлення візи типу нареченої/нареченого, а також партнерської дається один рік (12 місяців). Але як показує практика, процедура часто займає трохи більше часу.

За сімейними стосунками

На імміграцію за цією програмою мають право особи, діти або батьки яких є підданими Австралії або мають постійне місце проживання. Плюс до цього вони повинні бути готовими виступити спонсорами переїзду і подальшого проживання на території цієї держави (в перші роки). У рамках возз’єднання сім’ї найбільш затребуваними є такі підкласи візи: 143, 103, 101, 102, 445. Кожна з них націлена на певне коло кандидатів і має свої особливості. Наприклад, 143 – сприяння батькам: отримати право на постійне проживання можуть батьки, чиї діти проживають тут від двох років і більше. 102 підійде для усиновлених дітей тощо.

Інвестування в економіку держави

Ще один досить поширений спосіб переїхати на ПМП – підтримка місцевої економіки шляхом інвестування або відкриття і ведення підприємницької діяльності. У такому разі можна скористатися підкласом 890 – для власника бізнесу.

До таких претендентів висувають низку певних вимог:
  • заявник повинен прожити по будь-якій із тимчасових віз, призначених для підприємців, не менше одного року за останні 24 місяці;
  • річний оборот його підприємства повинен становити від 400 тисяч місцевих доларів (австралійських);
  • сукупний дохід від основного бізнесу або двох-трьох і більше компаній повинен бути не менше 300 тисяч доларів;
  • у штаті підприємства, зареєстрованого на території Австралії, повинні працювати співробітники, які мають громадянство цієї країни або громадянство Нової Зеландії (мінімум двоє);
  • зарекомендувати себе доброчесним і законослухняним громадянином;
  • не мати боргів перед австралійським державою, своєчасно і в повному обсязі сплачувати всі податки і збори.

Перед подачею підприємцем відповідної заяви він повинен у встановленій формі повідомити Агентство розвитку підприємництва. Також важливо довести свої наміри інвестувати в економіку цієї країни або шляхом ефективного управління своїм бізнесом. Крім цього, тут є ще безліч різних програм для еміграції до Австралії: для студентів або в разі покупки нерухомості на території цієї держави тощо. Кожна з них висуває до претендентів певні вимоги.

Взагалі слід констатувати, це дуже доброзичлива країна з комфортними умовами проживання, тому отримати вид на проживання в Австралії бажають досить багато іноземців. Сьогодні зробити це можна різними способами. Для цього є всі можливості та великий вибір найрізноманітніших програм.

Як виїхати до Австралії і що потрібно для цього зробити, дивіться у відео