Життя у В’єтнамі: плюси та мінуси (відео)

Одним із перспективних напрямків еміграції на сьогодні є виїзд у Південно-Східну Азію. Тут є можливість влаштувати своє життя на морському узбережжі, перспектива гарного відпочинку. Серед українців користуються попитом Камбоджа, Південна Корея, Малайзія. У статті йтиметься про те, як переїхати жити на півострів Індокитай до В’єтнаму – держави, яка підтримує добрі стосунки з простором СНД ще з часів СРСР. До того ж Азія не перестає дивувати багатством рекреаційних ресурсів, заманюючи туристів із західноєвропейського світу.

Країна В'єтнам фото

ЗМІСТ

  1. Що потрібно знати емігранту?
  2. Типи дозволів
  3. Як переїхати жити до В’єтнаму?
  4. Працевлаштування європейців
  5. Як отримати громадянство?
  6. Плюси та мінуси еміграції

Що потрібно знати емігранту?

Іноземець, який задумався щодо переїзду, спочатку повинен вивчити кліматичні особливості території, національні традиції народу.

Для подорожей морем чудово підійдуть міста Нячанг, Муйне, Фукуок.

Для туристів, які не люблять спеку, можна запропонувати такі курорти, як Далат, Вінь, Ханой. Якщо ж відпочивальник хоче оселитися в шумному мегаполісі й мати можливість виїзду на море, можна оселитися в Хошиміні.

Щоб не загубитися в місцевих цінах, слід відразу ж розрахувати бюджет планованої поїздки:

  • Переліт обійдеться в 5-15 тисяч гривень.
  • Оренда житла коштуватиме 4-15 тисяч гривень залежно від класу приміщення.
  • Витрати на їжу – від 3 до 10 тисяч гривень.

Потрібно враховувати також візовий збір і додаткові витрати на оренду транспортного засобу, придбання техніки або меблів. Рівень життя тут невисокий, тому середньостатистичний українець буде відчувати себе цілком комфортно.

Оренда нерухомості у В'єтнамі

Ціна орендованого приміщення залежить від місця його розташування й умов. Неподалік від морського міста Муйне є європейські за типом вілли, але це дороге задоволення. Альтернативний варіант – просторі будинки з усім необхідним: побутовою технікою, водопроводом, садибою. Вони виконані в національному стилі, винаймати таке житло в 2-3 рази дешевше. Також можна орендувати багатоквартирний будинок, або гестхаус. Ціни на нерухомість тут відносно дешеві, але її якість бажає кращого.

Типи дозволів

Перед еміграцією потрібно познайомитися зі знаменитими морськими курортами республіки. Відвідавши Муйне або Нячанг, іноземець буде знати, чи підходять йому такі кліматичні умови і чи комфортно він почуває себе тут. Для українців надається безвізове перебування в державі на 15 днів. Цього часу цілком достатньо, щоб побувати в столиці, на островах, подивитися морське узбережжя, познайомиться з місцевим колоритом.

Після закінчення цього терміну слід оформити спеціальну туристичну візу. Без цього доведеться платити штраф за порушення законодавства.

Віза В'єтнам фото

Отримати довготривалу турвізу можна:

  • у в’єтнамському консульстві на батьківщині;
  • відразу після приїзду в аеропорт;
  • після закінчення терміну перебування за штампом відповідно до безвізового виїзду.

Багато людей звикають до в’єтнамського життя місяцями, а то й роками, користуючись таким дозволом. Щоб отримати візу відразу в аеропорту, потрібний лист-запрошення. Придбати його можна в спеціальному агентстві, підшукати яке в інтернеті неважко. У цьому разі віза безкоштовна, а ось сам лист-запрошення обійдеться в 8-30 доларів.

Доступніше всього дозвіл на 1 місяць. Візи, оформлені на 3-місячний термін, анулюються, якщо в цей час іноземець покидає межі держави. Продовжувати їх можна скільки завгодно, але бути впевненим в тому, що наступного разу не відмовлять, не можна.

Не слід поспішати з оформленням дозволу: можна кілька днів побути в країні, відпочити, освоїться, а потім вже займатися збором паперів. Можливо, сам готель вирішує такі питання за додаткову плату. Довіряючи це питання агентству, слід перевірити наявність ліцензії та необхідної документації. Рекомендації та відгуки місцевих жителів – стовідсоткова гарантія успіху.

Якщо дозвіл все-таки не вдалося продовжити, турбується не треба, адже можна таку процедуру можна пройти й у країнах категорії «віза-ран». Для цього необхідно прибути в консульство Лаосу, Таїланду, Камбоджі й оформити продовження.

Як переїхати жити до В’єтнаму?

Щоб роздобути ВНП (вид на проживання), потрібна легальна робота в республіці. Зробити документи нескладно, а ось з пошуками вакансій буде непросто. Паперами з працевлаштування займаються спеціальні агенти. На основі диплома емігранта і довідки про несудимість вони видають офіційні документи, маючи на руках які можна придбати ВНП.

Серед переваг посвідки на проживання перед турвізою такі:

  • можливість покупки нерухомого майна;
  • вільний перетин кордонів держави без втрати в ній ВНП.

Більшість українських громадян набуває його через налагоджені контакти з національними турагенціями, а ось покупка нерухомості – дороге задоволення. Купують тут будинок найчастіше ті, хто збирається переїхати на постійне місце перебування. Інші емігранти користуються орендою житла, активно подорожуючи по Азії. Для цього створені всі необхідні умови.

Працевлаштування європейців

Вакансії, доступні жителям України:

  • інструктори з водних видів спорту, екскурсоводи, турагенти;
  • менеджери в ресторанах, кафе;
  • адміністратори в готелях або клубах;
  • бармени, офіціанти, покоївки;
  • кухаря, працівники кухні;
  • водії, працівники автосервісу;
  • хіміки, фахівці нафтовидобувної сфери;
  • продавці-консультанти в магазинах.

Як і в Європі, в Азії є проблема нестачі кадрів інженерної, технічної, управлінської сфери. Республіці необхідні висококваліфіковані інженери, технологи, програмісти, фахівці IT-сфери.

Працевлаштування європейців у В'єтнамі

Перевагою при працевлаштуванні, звичайно ж, буде знання державної мови. Для багатьох видів діяльності досить і володіння англійською, але рівень знань повинен бути високим.

Мінімальна зарплата в державі – 100-150 доларів на місяць. Можна заробити і 600-1000 доларів, але тільки за наявності високої кваліфікації. Таким чином, причиною еміграції навряд чи стане робота. Найчастіше це бажання проживати тут постійно або виїзд з туристичною метою.

Щоб відчувати себе більш комфортно, необхідна дистанційна робота або хороший пасивний дохід на батьківщині. Високооплачуваною заведено вважати зайнятість в Нячангу – в одному з найбільш розвинених міст в промисловому і технологічному плані. Найпростіше працевлаштуватися в Хошиміні.

Як отримати громадянство?

Стати в’єтнамським громадянином через брак неможливо. Ці умови актуальні й у 2018 році. Щоб отримати громадянство, необхідно проживати в країні 5 років і володіти державною мовою.

Слід пам’ятати про те, що подвійне громадянство тут не дозволено. Тому більшість іноземців користується турвізою або правом ВНП. Насправді люди, які мають в’єтнамське та рідне громадянство, зустрічаються досить часто. Це викликано приховуванням інформації заявником або недобросовісністю місцевої адміністрації.

В'єтнамський паспорт фото

Щоб придбати ВНП, потрібна така документація:

  • закордонний паспорт;
  • паспорт, який підтверджує громадянство;
  • диплом про освіту;
  • довідка про несудимість.

Оформити всі папери краще на батьківщині, знадобляться також скановані копії документів в електронному форматі.

Якщо іноземець прибув в республіку без пакета документів, надається можливість зібрати їх вже на місці. Щоб отримати довідку про несудимість, потрібно написати довіреність на ім’я близького родича або знайомого і завізувати її в українському консульстві. Документ відправляється авіапоштою, після його отримання довіритель відправляється у відділення поліції.

Освітній диплом теж пересилається посилкою, хід якої можна відстежувати за трекінговим номером.

Плюси та мінуси еміграції

Життя українців у В’єтнамі має багато особливостей.

Серед її переваг:

  • можливість вільної подорожі по Азії для тих, хто оформив ВНП, який за статусом фактично прирівнюється до ПМП;
  • доступні в ціні нерухомість та їжа;
  • приємні кліматичні умови: немає сильних холодів і спеки, в багатьох регіонах – теплий морський клімат;
  • спілкування з приємними і доброзичливими людьми, які добре ставляться до європейців;
  • можливість швидкого оформлення візи або документації на роботу;
  • лояльні умови отримання ПМП: необхідно прожити в республіці 5 років і знати державну мову.

У даному відео ви дізнаєтесь більше про візу, транспорт, дороги, житло та якість інтернету у В’єтнамі та інші причини чому варто переїхати жити до цієї надзвичайно красивої країни .

Серед недоліків можна назвати такі:

  • невисокий рівень освіти й медобслуговування;
  • бідність більшої частини населення;
  • європеєць завжди буде відчувати себе іноземцем через виразні відмінності у зовнішності;
  • в’єтнамську мову вивчити важко, існує безліч діалектів;
  • асортимент продуктів харчування невеликий, тут використовують стандартний набір їжі, звичний для в’єтнамців;
  • національна кухня багатьом здається занадто екзотичною;
  • якість житлової нерухомості низька;
  • в республіці не визнають подвійне громадянство;
  • тут багато отруйних змій, небезпечних тварин;
  • до працюючих європейців ставляться погано, оскільки вважають, що вони займають робочі місця місцевого населення;
  • не всім громадянам з України підходить висока вологість клімату, часті дощі.

Пропонуємо переглянути відео, у якому пара розповідає про мінуси та недоліки переїзду до В’єтнаму, грунтуючись на власному досвіді

Перед тим, як переїхати на ПМП до В’єтнаму, слід проаналізувати всі плюси та мінуси проживання тут, заочно ознайомиться з культурою і національними особливостями народу, поспілкуватися з іншими емігрантами. Спочатку краще оформити туристичну візу, не варто поспішати з покупкою нерухомості й видом на проживання.

Незважаючи на низький рівень життя, тут неймовірно красиво і цікаво. Гадаємо, європейці здатні гідно оцінити краси морського узбережжя, маленьких затишних містечок і теплу дружню атмосферу. Сподіваємося, інформація буде корисною тим, хто збирається емігрувати сюди. Бажаємо всім успіхів! Нехай усміхнеться удача!