Як отримати візу в Тайвань українцям

Цей куточок південно-східної Азії вабить мандрівників тропічним кліматом, екзотичними фруктами і буддистськими храмами. Обов’язково оформляється віза, але отримати дозвіл приїхати в Тайвань для українців нескладно. Тут раді кожному гостю.

як отримати візу в Тайвань українцям

ЗМІСТ

  1. Що це за країна?
  2. Категорії та термін дії візи
  3. Які документи знадобляться туристу?
  4. Як отримати візу в Тайвань для роботи, навчання і бізнесу?
  5. Де оформити дозвіл і скільки це коштує?

Що це за країна?

Держава знаходиться на острові між Південно-Китайським морем і Тихим океаном. Республіка вийшла зі складу Китаю після II Світової війни, коли влада перейшла до комуністів. Опозиціонери бігли на цю територію, щоб за підтримки США створити демократичну державу. Зараз тут проживає близько 20 мільйонів осіб, з яких тільки 500 тисяч – це корінне населення (малайці, індонезійці). Решта – емігранти з материкової частини Китаю, яким припав до вподоби комунізм.

Завдяки вільному ринку, промисловості та ефективним реформам республіка випередила свого старшого брата, материковий Китай. Столиця знаходиться в місті Тайбей: це сучасний мегаполіс із хмарочосами, великими торговельними центрами та філіями міжнародних компаній.

Офіційна валюта – місцевий долар, його курс – близько 0,04 долара Сполучених Штатів. Після обміну грошей необхідно зберегти чек. Якщо в кінці подорожі місцева валюта залишиться, її знову поміняють на долари тільки за квитанцією. Тут говорять китайською, поширені буддизм, даосизм і християнство.

Тайванські міста химерно поєднують у собі різні стилі та епохи. На острові збереглися стародавні пам’ятники архітектури: фамільні палаци китайських аристократів, буддистські храми, театри. У столиці та іншому великому місті, який називається Гаосюн, багато красивих будівель сучасної архітектури. Найвідоміші – це Всесвітній торговий центр і дитячий інтерактивний комплекс, чия назва українською звучить як «Світ учора». Тут дуже гарний ландшафт: гірська гряда ділить країну на дві половини. Східна частина горбиста, там знаходяться старовинні монастирі та курортні містечка, які приваблюють любителів гір. Захід щільно забудований містами, а на півдні туристів чекають тихі пляжі.

Категорії та термін дії візи

Читачеві напевно хотілося б дізнатися відповідь на головне питання, яке хвилює будь-якого мандрівника: чи потрібна віза в Тайвань. На жаль, в 2018 році для українців відвідування країни можливо лише після видачі дозволу в представництві.

Залежно від терміну дії виділяють такі категорії:

  • гостьова – Visitor: до 14 днів. Туристу не потрібно приносити ксерокопію квитків і чек про оплату житла.
  • гостьова, період дії 30, 60, 90 днів. За необхідності можна продовжити її, але це правило діє тільки для дозволів терміном 60 днів або більше.
  • якщо іноземець планує перебувати в країні від 91 до 180 днів, йому знадобиться резидентський тип документа.

Залежно від кількості перетинів кордонів є одноразова і багаторазова категорії. Остання діє ще й як транзитна.

За цілями поїздки дозвіл може бути туристичним, робочим, діловим, студентським, а також особистим.

Які документи знадобляться туристу?

Незалежно від категорії, віза в Тайвань для українців оформляється на підставі таких паперів:
  • закордонний паспорт;
  • фотографії;
  • ксерокопія всіх сторінок паспорта громадянина своєї країни, код платника податків;
  • роздруківка анкети, яка заповнюється онлайн, а потім автоматично відправляється на електронну поштову скриньку;
  • підтвердження платоспроможності. Крім виписки з банку, у прохача зажадають довідку з роботи. Зверніть увагу: оригінал документа на фірмовому бланку підприємства потрібно не тільки принести в паперовому вигляді, а й заздалегідь відправити факсом;
  • оплачені квитки та проживання.

Мандрівнику, який їде з метою відпочинку, потрібно буде пред’явити запрошення. Якщо поїздка здійснюється за допомогою туристичного агентства, воно бере оформлення цього паперу на себе. Менеджер зв’язується з тайванськими колегами, місцева туристична фірма надсилає лист, яке якраз і є запрошенням. Якщо турист збирається їхати самостійно, він може обійтися без запрошення. Але тоді потрібно детально скласти маршрут поїздки, вказати місця, які планується побачити, купити квитки на всі види транспорту, забронювати та оплатити житло.

Як отримати візу в Тайвань для роботи, навчання і бізнесу?

Все просто: слід довести, що іноземного громадянина дійсно запросила на роботу в Тайвань одна з місцевих організацій. Бізнесмену потрібно взяти з собою лист-запрошення на конференцію або зустріч. Якщо його запрошують для консультування, вказується предмет дискусії та завдання, які стоять перед гостем. Не варто забувати про другий примірник на фірмовому бланку, який надсилається факсом. Співробітнику, який влаштовується працювати на довгий термін, не обійтися без запрошення на роботу і робочого контракту. Якщо мова йде про працевлаштування за фахом, необхідно завірити у нотаріуса диплом або будь-який інший сертифікат, який підтверджує кваліфікацію.

Сторона, що запрошує, надає документи про те, що компанія зареєстрована, має необхідну ліцензію, платить податки.

Для молодих людей з України, які непогано знають китайську мову, є можливість отримати стипендію. Для цього необхідно скласти іспит в московському представництві держави і продемонструвати як мінімум 3-й рівень з п’яти можливих. Після цього абітурієнт повинен подати заявку, зібрати документи, і майже гарантовано він стане володарем гранту. Дуже мало людей знає про цю програму, тому конкуренція несуттєва. Стипендії вистачає, щоб заплатити за навчання, оренду квартири і навіть залишається на повсякденні витрати. Студентська віза в Тайвань видається на 180 днів (резидентська категорія), її можна продовжити, не виїжджаючи з країни. Без знання мови отримати стипендію може випускник із золотою медаллю. Йому оплатять один рік вивчення китайської та бакалавріат.

Де оформити дозвіл і скільки це коштує?

Документи оформляються особисто або через посередників. Для громадян Росії, а особливо москвичів, ситуація не становить труднощів. У Москві розташована Тайбейсько-московська координаційна комісія з економічного і культурного співробітництва (ТМКК). Цей інститут одночасно виконує функції посольства і консульства.

Віза в Тайвань: 1 – тип візи (турист, резидент, бізнес); 2 дата заїзду; 3 – час перебування; 4 – кількість в’їздів на Тайвань; 5 – номер візи; 6 – ремарки Консульства Тайваню.

Дозвіл на в’їзд в Тайвань видається саме тут. Громадянам України пощастило менше. Їм доведеться або самостійно їхати в Москву, або звертатися за допомогою в агентство. Залежно від розцінок це коштуватиме від 150 до 310 доларів.