Віза в Об’єднані Арабські Емірати

Напередодні відпусток хтось починає поглядати в бік Європи й островів Карибського басейну, а хтось починає збиратися в чудовий Дубай. Найбагатші Арабські Емірати входять до п’ятірки найбільш бажаних країн для відпочинку серед жителів СНД. Частина мандрівників має намір затриматися на півночі-сході Аравії трохи довше – з різними цілями: особистими, діловими, для навчання.

віза в Об'єднані Арабські Емірати

Постає питання: наскільки складно отримати й скільки коштує оформлення візи в ОАЕ (Об’єднані Арабські Емірати), чи передбачені в країні дозволи для більш тривалого проживання? Емірати – цивілізована держава, і тут знайдеться дозвіл для всіх.

ЗМІСТ

  1. Нюанси в’їзду в АЕ
  2. Законні підстави для приїзду

2.1. Туристичний візит

2.2. Службова і резидентська закордонні візи

2.3. Перебування в ОАЕ транзитом

2.4. Ліцензія для студентів

2.5. Гостьовий візит

  1. У яку суму обійдеться візування дітей?
  2. Електронна віза онлайн
  3. Візові центри та представництва
  4. Витрати на документи
  5. Терміни оформлення
  6. Чи можна продовжити перебування?
  7. Суворі правила

Нюанси в’їзду в АЕ

ОАЕ використовують політику неприєднання, тому ніякі загальні пропуски на кшталт Шенгену тут не діють. Для українців треба оформляти національні закордонні візи.

Виконати це можна:
  • самостійно через сервісні центри за місцем проживання або в консульстві ОАЕ;
  • через турфірму;
  • доручивши відповідальній авіакомпанії;
  • замовивши послугу в службі готелю;
  • через візові центри країн Азії.

Посольство Еміратів в Україні: м. Київ, вул. Новоселицька, 3. Телефон: (044) 359-08-74. Офіційного сайту в представництва немає.

Чи потрібна віза в ОАЕ підданим Євросоюзу? Ні, як і тим, хто їде із США, Канади, Англії, Швейцарії, Норвегії, Австралії, Нової Зеландії, Південної Кореї, Брунею, Сінгапуру, Японії.

Ще однією особливістю візитів в ОАЕ є обов’язкова присутність в поїздці чоловіків поруч з дівчатами, молодшими за 30 років. Влада бореться таким чином з іноземками-неповерненками. Як варіант, міграційні служби можуть зажадати 1,5 тисячі доларів застави під гарантію виїзду (не потрібно для постояльців 4-5-зіркових готелів).

До протилежної статі таких вимог немає, але заяви від чоловіків, молодших за 30, теж перевіряються і розглядаються дуже ретельно.

Visa Еміратів НЕ вклеюється на сторінки паспорта, а видається як текст на звичайному аркуші А4. На пропускному пункті аеропорту (після прибуття) роздруківка обмінюється на оригінальний пропуск, в закордонний паспорт проставляються лише штампи.

Законні підстави для приїзду

Станом на 2018 рік Об’єднані Емірати приймають іноземців з наступних причин:
  • турпоїздка;
  • ділові зустрічі, бізнес, робота;
  • навчання в місцевих вишах;
  • відвідування друзів, родичів;
  • перебування транзитом.

Туристичний візит

Туристична віза в ОАЕ цілком може бути оформлена обраним для відпочинку готелем. Не всі готелі пропонують подібну зручність, уточнювати слід окремо.

Для оформлення потрібні такі документи:
  1. Закордонний паспорт (запас дії 6 місяців після повернення) з дублікатами всіх сторінок.
  2. Свіжа фотографія, відмінна від тих, що вклеєні в паспорти.
  3. Згода на використання (у справі) особистих даних.
  4. Анкета затвердженого зразка (розміщена на офіційних веб-порталах дипмісій АЕ).
  5. Іноді: оригінали квитків туди-назад, попередньо оплачені рахунки за проживання.

Турпоїздки мають свої особливості. По-перше, в 2018 році (правило почало діяти з 2014-го) потрібно платити спеціальний туристичний податок на користування номерами готелів. Середня ціна – 6 доларів за добу понад встановлену плату, залежить від рейтингу готелю і виду номера.

По-друге, бронь і реальне проживання обов’язково повинні збігатися за адресою. Інакше туристам ставиться за вину порушення режиму, а дозвіл анулюється. Оформити нову ліцензію на в’їзд буде проблематично.

Службова і резидентська закордонні візи

Робота в Еміратах вимагає робочого дозволу. Самостійне його отримання не передбачено: ділова віза в Арабські Емірати повністю оформляється майбутнім роботодавцем або партнером. Від претендента потрібні копії закордонного паспорта і кваліфікаційних дипломів.

Робочий пропуск розрахований на 60 діб. Це час призначений для:

  • підписання трудового контракту;
  • отримання статусу резидента.

Резидентський дозвіл можуть отримати власники будь-якої еміратської власності. У цьому разі оформленням допуску займається компанія, що продала власність. Термін дії посвідчення резидента – 2-3 роки.

Перебування в ОАЕ транзитом

Довгі перельоти з континенту на континент (Америка – Азія, Азія – Європа) нерідко передбачають пересадку в Еміратах. Ті, хто летить літаком, можуть скористатися транзитними пропусками на закордонну територію, поки чекають наступного рейсу. Хороший спосіб побачити знамениті арабські споруди, зробити покупки в передових бутіках світу. Транзитна віза в ОАЕ діє 96 годин, термін активації – 58 днів.

Забезпеченням транзитів займаються:

  • організатори туру, якщо мова про круїзи;
  • авіакомпанія-перевізник, де можна оформитися заздалегідь (за 4 дні);
  • спецпункт в аеропортах (буде потрібний квиток на наступний пункт маршруту).

Ліцензія для студентів

Арабська освіта високо цінується у всьому світі, у тому числі Євросоюзом. Можливостей вступити на навчання дві:

  • самостійно;
  • шляхом переказу зі свого університету.

За результатами дій видається студентська закордонна віза.

Документи:
  • всі розвороти закордонного паспорта, скопійовані в кольорі;
  • свідоцтво про народження, копія (якщо немає 18-ти);
  • прищеплювальний лист;
  • табель успішності (при перекладі);
  • довідка про зміну ВНЗ;
  • 16 фото (знадобляться після приїзду для подальших документів).

Деякі папери просять попередньо апостилювати через посольства. Крім того, для життя в ОАЕ пустять тільки тих студентів, що поступили до ВНЗ, які мають ліцензію Міністерства освіти.

Гостьовий візит

Спеціальна гостьова visit-віза підходить для випадків, коли поїздка пов’язана із зустріччю з родичами, родиною, друзями. Відповідальною за документ є тільки сторона, що приймає. Видається віза на 60 діб, однак фактично діє лише 29. Далі строк її дії доведеться продовжувати.

У яку суму обійдеться візування дітей

Для початку потрібно усвідомити: ввезти в країну дитини без батьків або опікунів неможливо. Відхилити візове клопотання також можуть щодо дітей, що їдуть тільки з матір’ю. Необхідні згоди опікунів або батьків слід робити англійською мовою (нотаріальний переклад). Обов’язковим є надання свідоцтва про народження дитини.

Візові збори не стягуються, якщо діти вписані в закордонний паспорт батьків. За наявності у маленьких туристів своїх паспортів вартість оформлення розраховується за повним тарифом.

Електронна віза онлайн

Простіше і дешевше обходиться самостійна електронна віза в ОАЕ через онлайн-центр.

Алгоритм дій простий:
  • вхід на сайт;
  • заповнення анкети-заяви (доступно щохвилини);
  • додаток супутніх документів (через спецформу на сайті);
  • оплата послуг (банківський переказ, онлайн-оплата, готівкою);
  • отримання електронної версії документа (через 3-4 дні);
  • роздруківка документа.

Інформація для бажаючих подати заяву особисто розташована на сайті. Приклад такого заповнення на сайті одного з візових центрів нижче у відео. Ми не рекламуємо саме цей центр і не перевіряли його роботу, просто їхнє відео досить інформативне і показує процес від початку і до кінця.

Візові центри та представництва

Посольство ОАЕ в Україні: м. Київ, вул. Новоселицька, 3. Посольство ОАЕ в Москві (вул. Пальме, 4) працює тільки з росіянами та українцями, які мають дипломатичні паспорти.

Прості громадяни оформляються через еміратську міграційну владу або через візовий центр за місцем проживання, не зачіпаючи посольство.

Електронні адреси візцентрів:

  1. Відділення Абу-Дабі – www.ttsuaevisas.com. Сайт передбачає знання англійської мови. Основна авіакомпанія – Etihad.
  2. Відділення Дубай – www.dubaivisa.com. Містить детальну інструкцію, форму зворотного зв’язку. Основна авіакомпанія – Emirates.
  3. Візцентр країн Азії – www.asiavc.ru. Орієнтований на громадян СНД і видає тільки турвізи, а також візи-транзит для відвідування Дубая.

Сервісні центри обслуговують відразу тільки клієнтів, що побували за останні 5 років на території Америки, Канади, Євросоюзу, Японії (мають відповідні штампи в паспортах).

Решті доведеться спочатку довести своє фінансове благополуччя довідкою про річний дохід не менше ніж 9 тисяч доларів

Витрати на документи

Відповідь на питання, скільки коштує віза в Емірати для українців, залежить від тривалості перебування і виду поїздки. Стандартний збір – 65 доларів, віза-транзит – 45 доларів. 90-денна віза в Дубай коштує 186 доларів плюс послуги посередника.

Повна ціна на всі документи разом зі зборами – від 150 до 300 доларів, транзитний варіант – 110-135 доларів, гостьова – 400-500 доларів. Розкид обумовлений різними тарифами різних візових сервісів.

Важливий нюанс – в разі відмови в проханні витрачені кошти не повертаються.

Терміни оформлення

До 2018 року склалися такі строки оформлення візових пропусків:
  1. Звичайний варіант – 2-4 дні, без вихідних і свят.
  2. Віза-транзит – 4-7 днів.
  3. Нестандартні випадки – 7 днів.
  4. Деякі турагентства – 1 добу.

П’ятниця, субота в еміратських дипмісій – вихідні дні.

Важливий нюанс: розгляд може затягнутися, якщо прохач має арабське (схоже) прізвище.

Чи можна продовжити перебування?

Турвізу продовжити не можна, вона одноразова. Дозволяється продовжити гостьову visit-візу. В інших випадках продовження можливо тільки якщо:

  • жити в 5-зірковому готелі;
  • оплатити заздалегідь додаткове проживання в номері.

Штраф за порушення термінів – 100 дирхам щодня (30 доларів).

Суворі правила

Не можна ходити в арабських країнах в занадто відкритому одязі, не можна фотографувати жінок-мусульманок і державні установи, не можна прилюдно цілуватися, заборонений алкоголь і куріння на вулицях, жорстко переслідуються намагання дати хабар. Але влада держави зацікавлена в туристах, тому багато правил пом’якшуються на території готелів, курортів, пляжів. Туристи відчувають повний комфорт.