Робота і вакансії в Катарі

Катар – це невелика країна на Близькому Сході, розташована поруч із Саудівською Аравією, відома в усьому світі завдяки високим доходам на душу населення, які можна порівняти з Люксембургом, Швейцарією і Норвегією. Грамотна політика керівництва Катару з початку 2000-х років дозволила уникнути внутрішніх конфліктів, на відміну від багатьох сусідніх країн регіону, й істотно підвищити економічний потенціал держави, в основному за рахунок отримання прибутку від продажу нафти й газу.

Катар

Сьогодні в Катарі ідеальна інфраструктура, швидкими темпами розвиваються сфери охорони здоров’я та освіти. Напередодні проведення чемпіонату світу з футболу в 2020 році в країні будується величезна кількість нових об’єктів, де потрібна робоча сила, в тому числі й зарубіжна. Безумовно, це викликає інтерес у трудових мігрантів з різних куточків планети. Робота в Катарі для українців у 2017 році, крім нафтогазової галузі, доступна в сферах туризму, будівництва та інформаційних технологій.

Велика кількість міжнародних компаній відкриває в Катарі філії та представництва, що створює додаткові робочі місця для іноземців. Окремі зарубіжні підприємці інвестують у місцеву економіку і досить успішно ведуть бізнес. Громадяни Катару відрізняються гостинністю і спокійно ставляться до іммігрантів (багато в чому завдяки високому рівню життя). Далі дізнаємося, як знайти роботу в Катарі, і які вимоги ставлять до іноземців, а також ознайомимося з доступними вакансіями і зарплатами в 2017 році на місцевому ринку праці.

ЗМІСТ

  1. Особливості трудової міграції в Катар
  2. Як знайти роботу в Катарі. Пошук вакансії без посередників
  3. Вакансії і зарплата в Катарі в 2017 році

Особливості трудової міграції в Катар

Населення Катару в 2017 році становить трохи менше 2,3 млн осіб. Місцева робоча сила нараховує близько 1,6 млн громадян, при цьому безробіття практично відсутнє, тобто його рівень не перевищує 0,2%. Катар – це мусульманська країна, з характерними традиціями і культурою, що потрібно враховувати особам із країн Європи та СНД при плануванні трудової міграції. Офіційна мова Катару – арабська, однак, в останні роки дуже широко використовується англійська.

Швидкі темпи розвитку Катару і прагнення уряду диверсифікувати економіку сприяють залученню кваліфікованих іноземних фахівців, адже часто місцеві жителі не в змозі у повній мірі заповнити прогалини на ринку праці. З іншого боку, багато молодих катарців отримують якісну освіту у Великоританії або США, після чого повертаються і трудяться на благо батьківщини. Крім того, місцева влада вкрай зацікавлена в забезпеченні робочими місцями своїх громадян, і для іноземних працівників висуваються певні вимоги.

Для переїзду в Катар з метою працевлаштування необхідно попередньо знайти місцевого роботодавця (спонсора) й укласти трудовий контракт. На цій підставі претендентові видається робоча віза  в Катар та право оформити вид на проживання. Перелік необхідних документів може відрізнятися залежно від вакансії. В цьому питанні практичну допомогу надасть місцева компанія. Після прибуття зарубіжний здобувач зобов’язаний пройти медичне обстеження і здати відбитки пальців. зарубіжний здобувач зобов'язаний здати відбитки пальців

Трудовий контракт затверджується місцевим міністерством праці й повинен містити дрібні деталі зайнятості іноземця, включаючи умови роботи, рівень заробітної плати, права і обов’язки працівника. Зазвичай перші півроку здійснення професійної діяльності в Катарі змінювати роботодавця не дозволяється, що прописується в контракті. У період оформлення посвідки на проживання, яке може зайняти 1,5-2 місяці і більше, здобувачеві не рекомендується залишати територію країни. Щоб виїхати з Катару потрібна виїзна віза.

Офіційно робочий тиждень в Катарі триває з неділі по четвер. Однак, дуже часто практикується понаднормова робота і зайнятість у вихідні дні. Особливу увагу приділіть системі охорони здоров’я і пенсійного забезпечення. За рахунок високого рівня ВВП на душу населення місцевим громадянам гарантовано безкоштовне медичне обслуговування та інші соціальні виплати. Іноземні працівники таких прав не мають. Медична страховка й інші аспекти працевлаштування заздалегідь обговорюються з роботодавцем. Можливо, буде потрібна допомога юристів або консультантів.

Як знайти роботу в Катарі. Пошук вакансії без посередників

Самостійний пошук роботи в Катарі – заняття вельми складне. Кандидат повинен мати істотні переваги(в першу чергу це досвід, кваліфікація і знання мови). Найчастіше іноземці отримують вакансії в Катарі в результаті переводу з міжнародних компаній або за допомогою закордонних кадрових агентств. Подібних посередницьких організацій на катарському ринку дуже мало.

Переважна частина робочих місць для кандидатів з-за кордону зосереджена в столиці і найбільшому місті Катару, де проживають близько 800 тисяч осіб – Досі. Звертайтеся у великі компанії безпосередньо й пропонуйте свої послуги. Відвідуйте тематичні форуми, шукайте бувалих трудових мігрантів в соціальних мережах і ставте питання. Зареєструйтеся в професійній соціальній мережі – linkedin.

Вакансії й зарплата в Катарі в 2017 році

Робота в Катарі далеко не в усіх випадках передбачає високу оплату, як може здатися на перший погляд, через надмірне багатство країни. Наприклад, напередодні світової першості з футболу тисячі мігрантів у сфері будівництва стали практично заручниками місцевих роботодавців, які часто виплачували занижену заробітну плату (в межах 200-250 доларів, замість обіцяних 1-1,5 тисяч доларів).

До укладання трудового договору варто підійти з особливою обережністю й заздалегідь передбачити всі деталі, в тому числі щодо фінансової винагороди. Мінімальна оплата праці в Катарі – близько 300 доларів у місяць, але часто навіть некваліфіковані працівники (припустимо, домашній персонал) отримують близько 500-600 доларів.

мінімальна оплата праці в Катарі - близько 300 доларівСередня щомісячна зарплата в Катарі в 2017 році – близько 4 тисяч доларів залежно від професії. Наприклад, звичайні будівельники отримують в межах 1,2 тисяч доларів, а керівники будівельних проектів можуть заробити 10 тисяч доларів. і більше. Досвідчені фахівці в сфері інформаційних технологій заробляють близько 4,5 тисяч доларів, нафтовики – від 5-5,5 тисяч доларів.

Вакансії в Катарі для українців в 2017 році доступні в таких сферах:

  • Енергетика (зокрема, нафтогазова галузь)
  • Будівництво
  • Туризм та готельно-ресторанний бізнес
  • IT
  • Фінанси і нерухомість

Іноді потрібні досвідчені фахівці в сферах телекомунікацій, освіти і медицини. Кваліфіковані іноземні працівники можуть заробити від 3-4 тисяч доларів. Дуже часто кадрові агентства пропонують роботу в Катарі в готелях і ресторанах, особливо для дівчат. Потрібні офіціантки, покоївки, прибиральниці, хостес. Оплата праці варіюється в межах 500-2000 доларів.