Бізнес у Південній Кореї

Південна Корея володіє високотехнологічною індустріальною економікою, орієнтованою на зовнішні ринки. У країні функціонують відомі в усьому світі корпорації, наприклад, Samsung, Hyundai Motor Company, SK Group, Korea Electric Power Corporation, LG Electronics і багато інших. Університети Південної Кореї надають якісну освіту і готують кваліфікованих фахівців, які не тільки займають вакансії на місцевому ринку праці, а й відкривають успішний бізнес.

бізнес у Північній Кореї

Зарплати в Південній Кореї в багатьох галузях перевищують середньоєвропейський рівень. В державі відмінна інфраструктура, прозорі закони та створені оптимальні умови для підприємців, в тому числі з-за кордону. Бізнес в Південній Кореї для українських та інших іноземців – це можливість вийти на великі азіатські ринки та підвищити конкурентоспроможність своєї продукції. Фактично 20 років в країні діє закон «Про заохочення іноземних інвестицій» та місцева влада вживає всі необхідні заходи щодо притягнення закордонних бізнесменів до своєї країни.

ЗМІСТ

  1. Особливості ведення бізнесу
  2. Форми власності
  3. Реєстрація компанії
  4. Податки в Південній Кореї

Особливості ведення бізнесу в Південній Кореї

Сьогодні тисячі трудових мігрантів прагнуть знайти роботу в Південній Кореї, а деякі іноземці зацікавлені у відкритті власного бізнесу. Безумовно, без допомоги місцевих фахівців – юристів, бухгалтерів, аудиторів – зробити це зовсім непросто. Одна з головних проблем полягає в мовному бар’єрі, бізнес-культурі та ментальних відмінностях громадян Південної Кореї. Процес адаптації проходить досить складно і довго.

Крім того, заради об’єктивності не варто надмірно ідеалізувати добробут Республіки Корея. Проблем в країні більш ніж достатньо. Наприклад, внутрішньополітична криза останніх років, напружені відносини з деякими сусідніми країнами, постаріле населення, негнучкий ринок праці, безробіття серед молоді, монополія великих корпорацій і висока залежність від експорту, в наслідок якого формується близько 40% ВВП. Плюс тиск регіональних конкурентів, який постійно зростає – Японії та Китаю.

бізнес в Південній Кореї

Попри всі соціально-економічні та політичні складнощі, в Південній Кореї зберігається комфортна ділове середовище, яка приваблює сотні підприємців та інвесторів з усього світу. Частково цей факт підтверджує відомий рейтинг агентства Doing Business, в якому станом на 2017 рік з 190 країн світу за доступністю відкриття бізнесу Південна Корея займає 4-е місце. Це кращий результат серед усіх країн Азії після Сінгапуру.

Бізнес-імміграція в Південну Корею зазвичай має на увазі попереднє відкриття спеціальної візи D-8 в корейському дипломатичному відомстві. Протягом 90 днів після прибуття в Південну Корею необхідно оформити реєстраційну картку іноземця. Мінімальна сума інвестицій для отримання візи становить 100 млн вон, що еквівалентно 92 тисячам доларів. Залежно від виду бізнесу з візою D-8 дозволяється перебувати в Південній Кореї від 2 до 5 років. Надалі можна отримати статус постійного жителя (віза F-5).

Форми власності в Південній Кореї

  • Приватний бізнес (Private businesses).
  • Філія іноземної компанії (Foreign Branch).
  • Корпорація (Corporations):
  • Загальне партнерство. General Partnership (Hapmyeong Hoesa).
  • Партнерство з обмеженою відповідальністю. Limited Liability Partnership (Hapja Hoesa)
  • Акціонерна корпорація. Joint Stock Corporation (Chusik Hoesa).
  • Корпорація з обмеженою відповідальністю. Limited Liability Corporation (Yuhan Hoesa).

Реєстрація компанії в Південній Кореї

На прикладі корпорації виділимо основні кроки реєстрації бізнесу в Південній Кореї, включаючи стандартні терміни та фінансові витрати. У країні функціонує спеціальний сервіс Start Biz, за допомогою якого практично всі процедури здійснюються онлайн в одному місці.

онлайн реєстрація компаніі в Південній Кореї

  1. Створення фірмового друку компанії. Термін – 1 день. Вартість – 30 000 вон.
  2. Вибір корейського банку для відкриття комерційного рахунку і внесення початкового капіталу (після реєстрації компанії). Термін – 1 день.
  3. Вибір юридичної адреси.
  4. Підготовка статуту та установчих документів.
  5. Реєстрація компанії через систему Start Biz Online. Термін – 3 дні. Вартість: електронна реєстрація – 2 000 вон, реєстраційний внесок – 10 000 вон, реєстраційний податок – 2% від статутного капіталу, освітній податок – 20% від суми реєстраційного податку. Ресурс дозволяє:
  • Перевірити наявність і отримати сертифікат про найменування компанії.
  • Подати заявку, завантажити документи та провести повноцінну реєстрацію компанії, тобто отримати ідентифікаційний номер і підтвердити печатку.
  • Надіслати в корейське управління праці такий документ, як «правила зайнятості» (інформація про умови зайнятості найманих працівників).
  • Зареєструватися в податкову службу, органах соціального страхування, пенсійного фонду, страхування зайнятості та від нещасних випадків на виробництві.
  • Здійснити податкові та реєстраційні платежі.

Податки в Південній Кореї в 2017 році

На території Південної Кореї створено ряд вільних економічних зон з пільговим режимом оподаткування і додатковими стимулами для ведення бізнесу. Це найбільш слушний варіант для закордонних підприємців, які планують інвестувати в корейську економіку або створювати бізнес з нуля. Дуже часто місцевий уряд навіть висуває обов’язкова умова до іноземців для реєстрації компаній в подібних зонах.

податки в Південній Кореї

Ставки податків в Південній Кореї

Корпоративний податок на прибуток

  • Оборот до 200 млн вон – 10%.
  • Оборот від 200 млн до 20 млрд вон – 20 млн, плюс 20% від суми понад 200 млн вон.
  • Оборот понад 20 млрд вон – 3,98 млрд, плюс 22% від суми понад 20 млрд.

Податок на прибуток

  • Річний дохід до 12 млн вон – 6%.
  • Річний дохід від 12 млн до 46 млн вон – 720 тисяч вон, плюс 15% від суми понад 12 млн.
  • Річний дохід від 46 млн до 88 млн вон – 5,82 млн вон, плюс 24% від суми понад 46 млн.
  • Річний дохід від 88 млн до 150 млн вон – 15,9 млн вон, плюс 35% від суми понад 88 млн.
  • Річний дохід від 150 млн до 500 млн вон – 37,6 млн вон, плюс 38% від суми понад 150 млн.
  • Річний дохід понад 500 млн вон – 170,6 млн геть, плюс 40% від суми понад 500 млн.

Крім загальнонаціональних, в Південній Кореї передбачені місцеві податки на прибуток корпорацій, а також на доходи та майно громадян. В середньому ставки становлять близько 10% від загальнонаціональних податків.